İZ GAZETE -  DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Cumhurbaşkanlığı'nın 8.8.2018 tarih ve 17 sayılı kararnamesi ile belediyelerin tüm gelirlerinin günlük olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının kontrolündeki hazinede tek hesap adı altında toplanacağını iddia etti. Böylece belediyeler belediyeler işçi ücretleri de dahil olmak üzere tüm ödemelerini bir ay önceden talep edecek. Bakanlık neyi, kime, ne kadar uygun görürse ödemeyi kendisi yapacak.

Durumu belediyelerin özerkliğini yitirmesi olarak yorumlaran Memiş Sarı, yaklaşan yerel seçimlere dikkat çekerek, iktidarın bu yasayı her şeyin kontrolünü eline alma maksatıyla geçirdiğini ifade etti.

Sarı, belediyelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkisi altında olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı; "Son dönemlerde ülkedeki ekonomik durgunluk enflasyon artışları, çalışanları daha da yoksullaştırırken tasarruf tedbirleri adı altında krizin sorumlusu işçilermiş gibi faturasını bize ödetmeye kimsenin hakkı yoktur. Belediye bütçelerinden %30’luk kesintinin faturasını da biz işçileri vuracaktır."

Yeni sistemin yerel yönetimlerin elini kolunu bağlayacağını ve belediyelerle halkın karşı karşıya getirileceğini iddia eden Sarı, Türkiye’de mevcut olan 1397 belediye başkanlarından, meclis üyelerinden konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmamasına da tepki gösterildi. 

Yasa değişikliğinin ayrımcılığı getireceğini ifade eden Sarı şunları kaydetti; "Bu yasaya karşı çıkılmadığı sürece görevden alma, kayyum ve benzeri sorunlarla karşı karşıya kalınacağı bir gerçekliktir. Başta emek, demokrasi ve özgürlükleri savunan tüm siyasi partileri mecliste bu KHK’ya karşı birlikte tutum almaya davet ediyoruz."

Editör: Haber Merkezi