KESK Haber Sen İzmir Şubesi, İzmir Başmüdürlüğü bünyesinde hizmet veren PTT Çocuk Bakımevi’nin kapatılma kararına tepki gösterdi. Şube Başkanı Zengin, “Devlet ‘Çocuk bakım sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır” dedi.

İzmir Başmüdürlüğü bünyesinde 2018 yılında hizmet vermeye başlayan PTT Çocuk Bakımevi zarar ettiği gerekçesi ile kapatılma kararı aldı. Bakımevinin önünde bir araya gelen KESK Haber Sen Şubesi konuyla ilgili açıklamada bulundu. Şube Başkanı Ayhan Zengin, “Salgın nedeniyle öğrenci sayısının düştüğü bunun da kreş gelirlerinin azalmasına neden olduğu yani kar edilemediği, zarar edildiği gerekçesi ile PTT Çocuk Bakımevinin kapatılması kabul edilemez. Kreşler, kamu kurumlarının kar edeceği, kar-zarar hesabı yapacağı yerler değildir” dedi.

‘KADINLARIN GÖREVİ DEĞİL’

“Kamusal olması gereken çocuk bakımı; toplumsal olarak kadınların sorumluluğunda görüldüğü için kadın istihdamı önünde büyük bir engel oluşturmaktadır” diyen Zengin, “Kamusal bir hizmet olması gereken kreşler, ticari bir işletme gibi ele alınmaktadır. Kreş hakkı yasalarda düzenlenmiş olup en temel sosyal haklardan biridir. Mevzuat ve genelgelerde de kamu ve özel iş yerlerinde kreş ve gündüz bakımevi yükümlülüğünün yerine getirilmesinin sağlanacağı düzenlenmiştir. Anayasaya göre ‘Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma’ hakkına sahiptir. Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması hakkındaki 2010/14 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde de kamu ve özel iş yerlerinde kreş ve gündüz bakımevi yükümlülüğünün yerine getirilmesi sağlanacağı düzenlenmiştir” diye konuştu.

‘BİRÇOK SIKINTI YAŞANACAK’

Kreş sayılarının artırılması gerekirken var olan kreşlerin de bir bir kapatıldığını da dile getiren Zengin, devletin ‘çocuk bakım sorumluluğunu yerine getirmek zorunda’ olduğunu söyledi. “Kreş ve çocuk bakım hizmeti bir lütuf ya da yardım değil, temel sosyal bir haktır” ifadelerini kullanan Zengin, “PTT Çocuk Bakımevi kapatılarak kreşe devam eden çocukların özel ya da kamuya ait başka çocuk bakımevlerine gönderileceği söylenmektedir. Kurumların kendi bünyelerinde faaliyet gösteren bakımevleri, ebeveynlerin çocuklarını bakımevlerine getirip götürmelerini kolaylaştırmakta, dolayısıyla iş yerinde verimlerini artırmaktadır. Anlaşma yapılacak olan kamu ya da özel bakımevinin ebeveynlerin iş yerine ya da evine uzak olması durumunda anne-baba ve çocuklar birçok sıkıntı yaşayacaktır. Kreşlerin kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olmasını talep ediyoruz” dedi.

PTT yönetiminin Çocuk Bakımevi’nin kapatılması kararını tekrar gözden geçirilmesi ve çocuklar ile ailelerini mağdur edecek bu karardan bir an önce vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.

Editör: Haber Merkezi