Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde çalışan 10 bin emekçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci devam ediyor. İZENERJİ’de örgütlü konumda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Genel İş İzmir 2 Nolu Şubesi ile Büyükşehir Belediyesi kapsamında işveren sendikası konumunda olan Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası (SODEM-SEN) arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde sendika yüzde 50 zam talep ederken, işveren yüzde 15 zam teklif etmiş ve sözleşmedeki bazı maddeler hakkında da uzlaşıya varılamamıştı. Uzlaşı sağlanamaması üzerine 8 Mart itibarıyla arabulucu süreci start almıştı. Genel İş İzmir 2 Nolu Şubesi ve SODEM-SEN, arabulucu ile ilk toplantısını gerçekleştirdi. Arabulucu toplantısından da uzlaşı çıkmadı.

‘SADAKA DEĞİL TOPLU SÖZLEŞME’

 İZENERJİ bünyesinde çalışan yüzlerce emekçi toplantının gerçekleştiği bina önünde toplanarak; ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ ‘SODEM-SEN teklifi al başına çal’ ‘SODEM-SEN şaşırma sabrımızın taşırma’ ‘İş ekmek yoksa barış da yok’ sloganlarıyla Büyükşehir Belediyesi’nin işveren sendikası SODEM SEN’e seslendi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, eşit işe eşit ücret vurgusu yaparken SODEM-SEN’e de uzlaşı çağrısında bulundu. 

‘TALEBİMİZ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’

Arabulucu toplantısının ardından açıklama yapan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Toplantıda 7 madde değerlendirdik, bu 7 madde üstünde tartıştık. Hiçbir değişiklik olmadı, 7 maddemiz de olduğu gibi duruyor. Herhangi bir maddemiz geçmedi. Değerlendirilen maddeler; İş süresi ve çalışma saatleri, gece çalışma ücreti, çalışma ücreti süresine saylanılır, taban ücreti, güvenlik görevlilerinin kartlarının yenilenmesi, işe devam primi… Bize, ‘Sendika olarak taban ücretinde bize öneri sunun’ dediler. Biz de ‘Önerimizi 3 ay önce 10 bin tane emekçinin talebi üzerine bildirdik, talebimi ortada’ dedi.  Bu akşam İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile bir görüşme yapılacağını söylediler. ‘Ne istiyorsunuz?’ dediler, biz de ‘Bizim yıllardır savunduğumuzu 2 buçuk yıldır da Büyükşehir Belediye Başkanımız savunuyor. Talebimiz eşit işe eşit ücret’ dedi.

SODEM-SEN’E UZLAŞI ÇAĞRISI

SODEM-SEN’e uzlaşı çağrısı yapan Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toplu sözleşme için ‘Yüzde 17 ile bitmiş diyorlar, yüzde 19 ile bitmiş’ diyorlar. Bu toplu sözleşme yüzde 20 ile de bitmez. Biz 85 gündür bu süreci masada bitirmek için çaba sarf ediyoruz, arabulucu süreci ayın 30’unda sondu, normalde bugün uyuşmazlık tutanağı tutup süreci kapatacaktık. Kapıya grev kararını asacaktık. Ama, ‘Sendika süreci geriyor, sendika müzakere masasını deviriyor’ dediler. Biz müzakere masasını devirmek değil, sürecin masada bitmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğimizi söyledik. Bugün karşılıklı anlaşarak arabulucu sürecini 6 gün daha uzattık. Buradan bir kez daha söylüyoruz; bugün burada yüzleriz, yarın binler on binler oluruz. Gelin bu toplu sözleşmeyi masada bitirelim, karşılıklı olarak 10 bin tane emekçinin talebi doğrultusunda bitirelim. Bitirmezseniz, bu 10 bin tane emekçinin ne yapacağını ne siz ne de ben kestirebilirim. Ne gerekiyorsa birlikte karar verip yolumuza devam ederiz.”

‘SÖZLEŞMEYİ 10 BİN EMEKÇİ BİTİRECEK’

İşçilere, sosyal medyadaki açıklamalara itibar etmemelerini söyleyen Yıldız, “Bu sözleşmeyi 10 bin tane İZENERJİ işçisi bitirecek. Bunu herkes bilsin!” dedi. Yıldız işçilere seslenerek, “Hiçbir arkadaşımdan mazeret istemiyorum. Bir sonraki toplantıda, pandemide, depremde, selde sahada mücadele eden bütün arkadaşlarımın sendikanın çağrısına uymalarını ve sendikanın çağırdığı yere gelmelerini istiyorum. O gün on binler olarak alanda olacağız” diye konuştu.  

‘GREVSE GREV KORKUMUZ YOK’

Yıldız’ın konuşması sonrasında emekçiler, ‘Grevse grev korkumuz yok’ ‘Sözleşme hakkımız söke söke alırız’ sloganları attı.

Editör: Haber Merkezi