İZ Tv’de yayınlanan Bülent Kepenek ile Emek Dünyası programının canlı yayın konuğu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası İzmir Yöneticisi Hülya Baran Ulaşoğlu oldu. Ulaşoğlu, sağlık emekçilerinin salgın sürecinde yaşadığı sıkıntılardan, alamadıkları ek ödemelerden ve haklarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ulaşoğlu, sağlık çalışanlarının salgın dönemi boyunca alamadığı ek ödemelere ilişkin,“Haklar yasalardan önce gelir. Bizler para için çalışmıyoruz desek yalan olur. Ancak herkes yaşamını idare ettirmek için belli bir miktar paraya ihtiyacı var. Üzerimizdeki yük oldukça fazla ki şu an ek ödemeleri kenara bırakın, geçen yıla göre ekonomik durumumuz çok daha geriye gitti. Ek ödemeler altında bizleri fakirleştirdiler ve temel aldığımız ücret diye bir şey kalmadı. Ek ödeme değil, tek ödeme yapılmalıdır. Kişileri yoran ve değersizleştiren bir sistem içerisindeyiz. Hükümet geçici olarak emekçinin ağzına birer parmak bal sürüyor ve ‘idare edin’ diyor” açıklamasında bulundu.

‘UMUTSUZLUĞU GÖRDÜM’

Salgında hastanelerdeki sürecin yönetilmesi ve çalışanların durumunu değerlendiren Ulaşoğlu, “Sektör içerisinde 30. yılımdayım. Hastane içerisinde kendi derdimizden çok, gelen insanların gözlerindeki çaresizlik ve umutsuzluğu görüyordum. Hastaneye iyileşmeye geldiğinizde tedavi, hijyen ve yemesi önemlidir. Bu dönemde sağlıkçıların dışında hastalara verilen yemekler bile özel şirketlere verildi. Tedavi olmaya gelen hastamız iyileşip gidemiyor. Bütçe görüşmelerinde görüyoruz, sağlığa ayrılan bütçe diyanetin bütçesinden daha geri olabiliyor” dedi.

‘SAĞLIKÇILAR TÜKENDİ’

Ulaşoğlu sağlık emekçilerinin pandemi şartlarından dolayı tükendiğini belirterek, “Sağlıkçıların çalıştıkları ortamda hem hasta olma hem de vicdanen yaşadığı sorunlar var. Büyük bir kısmının ailesi ve çocukları var. Kreş ve bakıcı problemi yaşıyoruz. Kamu emekçileri dönüşümlü çalışmaya başladı. Ancak bizler 8 ya da 24 saat çalışıyoruz. Zorunlu izin kullandırarak nöbet ücretleri ödenmiyor. Kendi haklarımızı istiyoruz. İl Hıfzıssıhha Kurulu yasaklasa da İzmir’de yöntemini bulacağız. Çünkü sağlık emekçileri tükendi” açıklamasında bulundu.

KESK İzmir Şubeler Platformu olarak bugün basın açıklaması yapacaklarını da belirten Ulaşoğlu, sağlıkçıların maaşlarında yaşadıkları erimelerin telafi edilmesi, adaletsiz vergi dağılımı ve ek zamlara ilişkin açıklama yapacaklarını da dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi