NİL KAHRAMANOĞLU / İZ GAZETE - DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın yeni kurulan İzmir 8 No’lu Şube’nin hangi ihtiyaçtan doğduğu ve yapacağı çalışmaları Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin ile konuştuk. Temsilciler Kurulu kararıyla bölgesel olarak bölünmeye gittiklerini belirten Gümüştekin, “7 tane belediyede örgütlü olduğumuz için yetişmemiz çok zor oluyordu. Yeni şubenin açılmasının en büyük nedeni mevcut şubemizin çok büyük olması ve çok kalabalık olmasıdır” diye konuştu.

BÖLGESEL BÖLÜNME

DİSK Genel-İş 5 No’lu Şubede örgütlü olan 7 tane belediye olduğunu söyleyen Gümüştekin, “Bu 7 belediyenin üye sayısı 7 bine yaklaşmıştı. Coğrafi olarak büyük bölgelerdi. Karabağlar’dan başlayarak Buca, Konak, Karşıyaka, Çiğli, Dikili, Aliağa olmak üzere 7 tane belediyede örgütlü olduğumuz için yetişmemiz çok zor oluyordu. O yüzden şubenin bölünmesine karar verildi. Bölgesel olarak bölünme diye çıktı. Karşıyaka, Çiğli, Dikili, Aliağa olarak bölgesel bölündük. Şubenin açılmasının en büyük nedeni şubemizin çok büyük olması ve çok kalabalık olmasıdır. Yani yetişememekten kaynaklı oldu” dedi.

İşçilerin sorunların daha hızlı çözmek için böyle bir karar aldıklarını ifade eden Gümüştekin, “İşçilerin birçok sorunu oluyor. Problem oluyor. İşçilerle görüşmek gerekiyor. Aliağa Belediyesi’nde bir işçi çıkarma durumu olmuştu. Bütün zamanımızı orada geçirmek zorunda kaldık ama o arada diğer belediyelerin hiçbirine yetişemedik. İşçiler görüşmek istiyor ihtiyaç durumunda. Yetişememek dediğim gidip gelmek konusunda değil. Her türlü gidiyorsunuz ama vakit yetmiyor. O yüzden de bir bölünme söz konusuydu. Zaten uzun süredir de bunu düşünüyorduk. Sonuçta Temsilciler Kurulu’yla da toplantımızı yaptık. Bölgesel olarak da bölündük” şeklinde konuştu.

Taşerondan KHK ile kadroya geçen işçilerin öncelikli konuları olduğunu dile getiren Gümüştekin, “KHK ile kadroya geçen arkadaşlarımız var. Özellikle bunlarla ilgili 6. aydan itibaren toplu sözleşmeler yapılmaya başlanacak ama henüz bununla ilgili herhangi bir şey çıkmadı. Nasıl bir karar çıkacağını bilmiyoruz. En önemli konumuz bu olacak. KHK ile geçen, taşeron sisteminden kadroya geçen arkadaşların örgütlenmesi, toplu sözleşmeleri, bunlarla ilgili çalışmaları yürüteceğiz” dedi.

ÖRGÜTLEME DEVAM EDECEK

Yeni şube olarak bundan sonra yapılacak çalışmalara da değinen Gümüştekin, “Diğer ilçelerle ilgili toplu sözleşmelerimiz var. Onları hayata geçireceğiz. Aliağa Belediyesi’nde işten atılan arkadaşlarımızla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bir kısmı alında ama orada hala üyelerimiz var. Onlarla ilgili yeni örgütlenmeleri tabii ki yapacağız. Çünkü Aliağa Belediyesi’nde yetkili olmasak da, şu an Belediye-İş Sendikası yetkiyi almış olsa da üyelerimiz olduğu için onlarla ilgili örgütlenmeleri yapacağız. O hat üzerinde örgütlü olmayan belediyeler var. Onlarla ilgili örgütlemelerimizi yapacağız. Örgütleme çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu. Sendika olarak tüm Türkiye’deki sorunlara çözüm bulmak için çalıştıklarını belirten Gümüştekin, “Yeni bir şube olduğumuz için kurulum aşamasındayız. Ama tabii ki Türkiye’nin sosyal yapısına, ekonomik yapısına baktığımızda biliyorsunuz ki dışarıda asgari ücret ile ilgili birçok çalışma yaptık ama hala düşük. İşsizlik ordusu dışarıda kol geziyor. Sadece İzmir ile ilgili değil Türkiye’deki birçok sorunla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Sendika olduğumuz sürece bunların hepsini alanlarda göstereceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi