GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE - KESK üyeleri, hayat pahalılığı karşısında her gün eriyen gelirlerinin artması için eylem yaptı. Konak Eski Sümerbank önünde eylem yapan kamu emekçileri, yılın ikinci altı ayında aldıkları zammın vergi dilimi nedeniyle çoktan eridiğini ifade ettiler.

BUNUN ADI ZAM DEĞİL!

KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Güven yaptığı açıklamada “Gittikçe ağırlaşan yaşam koşulları üstümüze bir karabasan gibi çöktü. Ardı ardına gelen zamlar, adını ilk defa duyduğumuz vergiler, kış koşulları, enflasyon karşısında gün geçtikçe eriyen maaşlarımız bizleri iyi günlerin beklemediğini göstermektedir. En düşük maaş alan kamu emekçisine Temmuz zammı olarak 70 TL yansırken Eylül Ayından itibaren vergi dilimi ile 200 TL kesinti yapılmıştır.  Aslında bir zam değil indirimle karşı karşıyayız.

VERGİLER YÜKSEK GELİRLER DÜŞÜK

Tek derdi daha fazla vergi geliri elde etmek olan iktidarın, bu vergileri kimlerden, nerelerden toplayacağına ilişkin tahmin yapmak için kâhin olmaya gerek yok. Artık yeter! Biz kamu emekçileri bu ağır vergi düzenine itiraz ediyoruz. Açlık sınırı olan rakamdan vergi dâhil hiç bir kesinti yapılmamalı, birinci vergi dilimi yüzde 15 ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan ücretler birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

2020 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 22,58 olarak belirlendi. Devlet kendi alacaklarına bu kadar zam yaparken, bizim ücretimize gerçekleşen değil, öngörülen enflasyona göre zam yapmaktadır.

KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR

Şayet enflasyon hükümetin beklediği gibi yüzde 12 olarak öngörülüyorsa neden devlet alacaklarına yüzde 22,58 zam yapıyor?  Verirken 4, alırken 22.58. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar. Sizce de burada bir haksızlık yok mu? Bu haksızlığı kim giderecek?

PAYIMIZA DÜŞEN NE?

Peki, bütçeden emekçinin payına düşen ne?2004’te 23 çeyrek altın alınan memur maaşı, şimdi 9 çeyrek altın ediyor. Geçen yıl kış aylarında aldığımız doğalgazın bu yıl ancak yarısını alabiliyoruz. Artık yeter. Bıçak kemiğe dayandı. Hep birlikte yoksullaşmaya hayır diyelim. Orta oyununu andıran bir gösteri ile tek taraflı olarak kamu hakem kurulu tarafından onaylanan toplu sözleşme hükümsüzdür. Açlık sınırına yakın maaş alan kamu emekçisinin maaşındaki erime hemen karşılanmalıdır. Bütçe kanununa eklenecek bir madde ile kamu emekçisine ve emeklisine ek zam verilsin. Sendikamız emekten, barıştan ve demokrasiden yanadır. Kaynakların savaş ve rant için değil halk için, barış ve demokrasi için kullanılması, emekçilerin insanca yaşam taleplerini içermesi için mücadele kararlılığımızı sürdüreceğiz. Tüm emekçileri ve halkımızı ağırlaşan yaşam koşullarına, hayat pahalılığına, insafsız vergi düzenine ve yoksullaşmaya karşı demokratik ve adil bir ülke için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi