EREN IHLAMUR/ İZ GAZETE- DİSK’e bağlı Emekli-Sen İzmir Şubesi üyeleri, Emekli-Sen hakkında verilen yeni kapatma kararına ve gün geçtikçe artan geçim sıkıntısına tepki olarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı DİSK Emekli-Sen Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak okurken, basın açıklamasında EYT’nin toplumsal bir sorun olduğuna da değinildi.

Emeklilerin geçim sıkıntısının her geçen gün derinleştiğini vurgulayan Özkaynak, “Türkiye milyonlarca emeklinin adeta sefalet içinde yaşadığı bir ülke durumundadır. Emekliler ve onların hak sahipleri 13 milyonu aşan nüfuslarıyla Türkiye’deki en önemli toplumsal gruplardan birini oluşturuyor. Yaşamlarının büyük bölümünü çalışarak, emek harcayarak geçiren emekliler yaşlılıklarında yoksulluk ve sefaletle baş başa kalıyorlar. EYT de büyük bir toplumsal sorun olarak önümüzde durmaktadır" dedi.

KAPATMA DAVASINA AVRUPA'DAN TEPKİ 

“Emekliler, 1995 yılından bu yana DİSK çatısı altında emek ve demokrasi mücadelesi vermektedir” diye konuşan Özkaynak, “DİSK/EMEKLİ-SEN’e 1996’dan bu yana dava üstüne dava açılmıştır. Yerel mahkemelerden AHİM’e kadar uzanan süreçte yasaklamalar, engellemeler devam etti. Emekli-Sen hakkında verilen yeni kapatma kararıyla bu yasaklar bir kez daha Avrupa’nın gündemine geldi. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Avrupa Emekliler ve Yaşlılar Federasyonu (FERPA) yaptıkları ortak açıklamada Emekli-Sen hakkında verilen kapatma kararını tüm Avrupa’da kullanılan temel bir hakkın ihlal edilmesi olarak yorumladı. EMEKLİ-SEN’in faaliyetlerinin yasaklanmasını kınadılar. Emeklilerin, işsizlerin, gençlerin, kadınların ve göçmenlerin yani işçi sınıfının farklı kesimlerinin talepleri, sendikal mücadelenin ayrılmaz parçasıdır. Emekli-Sen nezdinde emeklilerin sendikalaşması hak ve özgürlükler mücadelesine dahil olması DİSK’in öncelikleri arasındadır” diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi