TUĞKAN ÜSKÜP / İZ GAZETE- Son dönemde ESHOT şoförlerine yönelik saldırıların sıkça gündeme gelmesi ve son olarak kadın şoför B. A.’nın darp edilmesi üzerine DİSK Ege Bölge Temsilciliği bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamanın ilk bölümünde DİSK-Genel İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı söz aldı. Ardından DİSK Genel-İş 1 nolu şube yöneticisi Meral Tekin basın metnini okudu.

SESSİZ KALMAYIN

Şoförlere yapılan saldırıların özellikle son dönemde arttığına dikkat çeken 1 No'lu şube başkanı Engin Topal, “Son zamanlarda ESHOT çalışanlarına yönelik saldırılar artmaya başladı. İki tane maganda sabahın 4 buçuğunda arkadaşlarımızı çeşitli yerlerinden bıçakladı. Ardından bir polis memurumuz bıçaklandı. Emniyet ve Türk Ceza Kanunu buna kapsamlı bir çare bulsun dedik ama ardı arkası kesilmedi. Burçin hanım şehir magandası tarafından darp edildi. Şiddetin boyutu çok değişti. Bu son hadise bardağın taşmasına sebep oldu. Buradan emniyete, savcılara çağrı yapıyoruz.  Bundan sonra sessiz kalmayacağız. Günde 2 milyon insanı taşıyan, evinden işine getiren kişileriz. Biz darp edilmekten bıktık. Eşlerimiz ve çocuklarımızın uykuları kaçmaya başladı. Yolcuların şiddet karşısında sessiz kalması canımızı daha çok yaktı. Bizim yediğimiz bıçaklara sessiz kalınacaksa İzmir halkına sesleniyoruz. Bundan sonra tepkimiz başka bir şekilde olacak” dedi.

Özellikle 2014 ve 2019 yıllarında seçim öncesi dönemlerde görülen planlı saldırıların tekrarlandığını gördüklerini söyleyen Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bugün üyelerimizle birlikte bu şiddetin durmayacağına bildiğimiz için bu açıklamayı yapıyoruz. Pozitif ayrımcılık olsun diye başlatılan uygulama sonunda, kadın arkadaşlarımız bu sömürü düzeni içinde hizmet etmeye çalışırken yapılan saldırıları kınıyoruz. Bu saldırılar AKP’nin ayak oyunlarıysa ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT başta olmak üzere şoförlerimize sahip çıkmazsa vereceğimiz cevabı İzmir kamuoyu bilmektedir. Hiçbir arkadaşımız bu kente hizmet ederken yalnız değildir. Birlikteyiz, yaşasın emekçi dayanışması. İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmediğimizi buradan ifade ediyorum” şeklinde konuştu.


“ŞOFÖRÜME DOKUNMA”

Sonrasında basın metnini okumak üzere mikrofonu alan 1 nolu şube yöneticisi Meral Tekin, “ESHOT’ta çalışan üyelerimize yönelik şiddet durmuyor. İzmirlilere gece gündüz demeden hizmet veren, canlarımızı emanet ettiğimiz ESHOT şoförleri magandalar tarafından saldırıya uğruyor. En son üyemiz, arkadaşımız B. A. Alsancak Talatpaşa caddesinde direksiyon başında görevini yaparken darp edilmiştir. Arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi ve dayanışma duygularımızı gönderiyoruz.dedi.

Bu şehrin insanlarını taşıyan, işlerine, ailelerine, evlerine güvenle ulaşmalarını sağlayan ESHOT şoförlerinin şiddetin hedefi haline geldiğine tepki gösteren Tekin, “ESHOT şoförleri: ’Sizin canınınız bize emanet, bizim canımız kime?’ diye haklı olarak soruyor. Şiddetten arındırılmış bir toplum için suçların cezasız kalmaması gerekiyor. Şiddetten arındırılmış bir toplum için yasaların herkes için eşit işlemesi, toplumsal barışın sağlanması, adaletin sağlanması gerekiyor. Unutmamak gerekir ki; demokratik, eşit ve adaletli bir toplumda bireysel şiddet de azalır.  Görevi başındayken, kamu hizmeti yürütenlere karşı bu şiddeti uygulayanlara en ağır cezanın uygulanmasını istiyoruz. Her an saldırı kaygısı altında değil, güvenli çalışma istiyoruz. Güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri almasını bekliyor, İzmir halkını bu magandalara karşı dayanışmaya çağırıyoruz. Şoförüme dokunma! diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“HALA ŞOKUN ETKİSİNDEYİM”

Yaşanan darp olayı hakkında konuşan ESHOT şoförü B. A., “O gün her zamanki gibi normal seyrimde ve saatimde yoluma devam ediyordum. Alsancak Gar civarında lambalarda durdum. Durak olmayan bir bölgede vatandaşlar otobüse binmek istedi. Usulsüz bir davranış olacağından kapıyı açmadım ve binmelerine izin vermedim. Bu sırada beni darp eden kişi yanıma gelip, ‘Eşek gibi açacaksın o kapıyı’ diyerek küfürler savurdu. Bana türlü hakaretler etti. Sonrasında otobüs içerisinde sağa sola kafa atmaya başladı. Olayın büyüyeceğini anlayıp polisi aradım. Saldırgan zaten alkollüymüş ve çok sayıda yakalanma dosyası varmış. Şoför koruma kabinini vurarak paramparça etti. Ardından kafa bölgeme bir yumruk attı. Canım çok yandı. Yaşadığım şoku atlatamadım. Sonrasını çok net hatırlamıyorum, polis gelip tutukladı ve götürdü.” dedi.

Editör: Haber Merkezi