TUGAY CAN / İZ GAZETE - DİSK Genel Kurulu’nda Genel Sekreterlik görevine seçilen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Kurulu ve DİSK’in yeni yol haritası ve sendikal hareket üzerine İz Gazete’ye özel değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de emekçilerin işinin tüm sektörlerde gün geçtikçe zorlaştığını kaydeden Serdaroğlu, “Özellikle metal sektörü emeğin yoğun olduğu, Türkiye’de ekonomiyi ve ihracatı sırtlayan bir sektör. Ama örgütlülük düzeyi olabildiğince düşük durumda. Bu kadar yoğunluklu çalışan bir iş kolunda örgütlülük oranının düşük olması, diğer ülkeler ile kıyaslandığı zaman Türkiye emek hareketi açısından bir kayıp olarak öne çıkıyor. Bir sektörde yapılan iyi işler ve örgütlülük diğer sendikalara da yansır” şeklinde konuştu.

12 Eylül öncesinde Birleşik Metal-İş sendikasının öncüsü Maden-İş sendikasının güçlü bir geleneği olduğunu ifade eden Serdaroğlu, “Türkiye’nin her tarafında sendikal örgütlülüğe yönelik bir saldırı var. İşverenler ya kendisine yakın bir sendika istiyor ya da sendika istemiyor. Bu sadece fabrikalar açısından değil; belediyeler ya da diğer sektörel yapılar açısından da bu şekilde. Türkiye’de yüzde 12 seviyesinde bir sendikalı olma durumu var. Ancak bunun büyük bir bölümü toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahip değil” diye konuştu.

‘YOĞUN BASKI OLUŞTURUYORLAR’

Serdaroğlu, sendikasız ve kayıtdışı çalışanların sayısının bir hayli fazla olduğuna vurguda bulunarak; bu durumun işverenlerin elini güçlendirdiğini ifade etti.

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu şöyle konuştu:

“Şu anki siyasi iktidar, örgütlülüğün mutlaka kontrol altında tutulmasını, olabildiğince azaltılamasını ve kendi hedefleri doğrultusundaki uygulamaların hiçbir şekilde karşı çıkılmadan hayata geçirilmesini sağlamaya çalışıyor. Kendilerine yakın konfederasyon kuruyorlar. Bütün kurumsal yapılarda olduğu gibi emek örgütleri üzerinde de yoğun bir baskı oluşturuyorlar ve kendi yanlarına çekmeye çabalıyorlar. Bunun tek nedeni neo-liberal politikaların itirazsız bir biçimde Türkiye’de uygulanmaya çalışılmasıdır. DİSK buna itiraz ediyor ve buna engel olmaya çabalıyor. DİSK’in bütün çalışmalarını; hükumet ve sermaye grupları olabildiğince etkisizleştirmeye çalışıyor. Örgütlenmelerin önündeki engeller de genellikle DİSK’i güçsüzleştirme ya da DİSK’in güçlenmesini önlemek amacıyla yapılan çalışmalar. Biz bunların bilincindeyiz”

‘ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ’

Birleşik Metal-İş Sendiakası’nın İzmir’de örgütlülük oranının yüksek olduğuna dikkat çeken , toplu sözleşme süreçlerinin devam ettiğini; çözümün sağlanamaması halinde grevin de tercih olduğunu kaydetti.

DİSK’İn yeni yönetimi hakkında da konuşan Serdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Önümüzde zorlu bir dönem olmasına rağmen biz önemli bir beklemti içerisinde göreve gelmiş durumdayız. Yıllar tecrübesi ile birlikte hem hükumetlerin hem de sermaye sınıfının saldırılarını püskürtmek ve işçi sınıfının kazanımlarının gerçekleştirilmesi için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz”

Editör: Haber Merkezi