TUGAY CAN / İZGAZETE - Basın açıklaması öncesinde KESK İzmir Şubeler Platformu adına konuşma yapan Mustafa Güven İnsan Hakları Bildirgesi’nin 9. Maddesi gereği kimsenin hukuksuz şekilde gözaltına alınamayacağını belirtip KESK Yürütme Kurulu üyesi Elif Çuhadar’ın serbest bırakılması gerektiğini savundu. Güven ayrıca Türkiye’nin Evrensel hukuk standartlarının çok altında kaldığını belirterek “Standartların altına düşmüş hakimler ve savcılar barış isteyen insanları yargılayamaz.” dedi.

Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler platformu Dönem Sözcüsü Çağdaş Topal ise kendilerini yalnız bırakmayan DİSK Genel-İş sendikası ve İnsan Hakları Derneği temsilcilerine teşekkür etti.

Açıklamayı okuyan Topal, “Asıl terör, ülkede hukukun rafa kaldırılarak, yargı gücünün muhalif kesimlerin üzerine salınmasıdır. Ülkede hukuksuzluk terörü bizzat savcılar eliyle yürütülmektedir. Zamanında Ergenekon, Balyoz dosyalarında FETO savcılarının yaptığı iddia edilen suç yaratmak için dosya oluşturma, alakasız olayları birbirine bağlama, hukuksuz dinlemeler tapeler vb. şimdi muhalif kesimlere aynen uygulanmaktadır.” İfadelerini kullanırken, operasyon sırasında arşivlerin tarandığını ve hükumetin geçmişi, bugün ki OHAL hukukuyla yargılanmaya çalıştığını savundu.

4 YIL ÖNCE KATILDIĞI PANEL İÇİN GÖZALTINDA

Elif Çuhadar’ın 6 şubat 2014 tarihinde katıldığı bir panel nedeniyle göz altına alındığını belirten Topal, “KESK Merkez Yürütme Kurulu üyemiz Elif Çuhadar ve İzmir’de 2 gündür yapılan 50 civarı göz altı operasyonu OHAL’in darbe ile mücadele için uzatılmadığının açık göstergesidir.” dedi. Topal ayrıca, “Elif Çuhadar arkadaşımız sendikal hak ve özgürlükler kapsamında yürüttüğü faaliyetler nedeniyle yargılanamaz, barış isteyen KESK yargılanamaz, demokrasi isteyen KESK yargılanmaz. Elif Çuhadar onurumuzdur, derhal serbest bırakılmalı, hukuksuz gözaltılara son verilmelidir.” ifadeleriyle OHAL’in uzatılmasına da tepki gösterdi.

İNSAN HAKLARI VURGUSU

Basın açıklaması öncesinde konuşma yapan KESK İzmir Şube Platformu üyesi Mustafa Güven “İnsan Hakları Bildirgesi” nin 9. Maddesine gönderme yaparak ‘Kimse hukuksuz şekilde göz altına alınamaz, Elif Çuhadar’ın serbest bırakılmasını istiyoruz.” dedi. KESK üyeleri tarafından taşınan İnsan Hakları Bildirgesi pankartları da gözden kaçamadı.

KRALDAN ÇOK KRALCI İDARECİLER

Sendikal haklara sahip çıkmanın yurt dışı yasağıyla alakası olmadığının altını çizen Topal, SES İzmir Şube Sekreteri Başak Edge Gürkan’a da destek mesajı verdi. Topal “Dün SES İzmir Şube Sekreteri Başak Edge Gürkan’da çalıştığı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi sendika panosunda SES Sendikasının “TTB’nin yanındayız” afişi nedeniyle Başhekimliğin emniyet güçlerine şikayeti sonucu hukuksuzca, keyfi bir şekilde gözaltına alınmıştır. Kraldan çok kralcı idarecinin tipik örneği uygulamaya şiddetle kınıyoruz, sendikal hak ve özgürlüklerimizden asla vazgeçmeyeceğiz TTB’nin yanında savaşın karşısında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

HUKUKSUZCA YAPILAN GÖZALTILARA SON VERİLMELİDİR

Olağanüstü Hal koşullarının AKP’nin elinde bir yargı sopasına dönüştüğünü ifade eden Topal, “Barış, adalet ve özgürlük isteyen emek ve demokrasi güçleri sonradan uydurulan iddianamelerle yapılan gözaltı ve tutuklama furyasını şiddetle kınıyoruz. Geçmiş yargılanamaz ama gelecek hesap sorar. Yürütme Kurulu üyemiz Elif Çuhadar ve hukuksuzca yapılan tüm gözaltılar derhal son verilmelidir. Birleşe birleşe kazanacağız.” dedi.

SLOGANLAR DAMGA VURDU

Basın açıklaması sık sık atılan “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Barış isteyen KESK’e dokunma”, “Elif Çuhadar onurumuzdur”, “TTB’nin yanında savaşın karşısındayız”, ”Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganlarıyla açıklama sık sık kesildi. Basın açıklamasına katılan KESK, DİSK ve Emek ve Demokrasi güçleri ayrıca alkışlı ıslıklı protesto da gerçekleştirdi.

DİSK DE ORADAYDI

KESK Yürütme Kurulu üyesi Elif Çuhadar’ı savunmak için basın açıklamasına gelenler arasında DİSK temsilcileri de bulundu. DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı’nın yanı sıra, DİSK’e bağlı Genel-İş sendikası 2 No’lu şube başkanı Arif Yıldız ve Genel-İş 7 No’lu Şube başkanı Kemal Köroğlu basın açıklamasında bulunan isimlerdi. 2 No’lu şube başkanı Arif Yıldız’ın sık sık slogan attırması gözlerden kaçmadı.

Editör: Haber Merkezi