İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı İzmir Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği Demokrasi Okulu’nun ikinci dersi “Demokrasi Kültürü ve Sanat” başlığıyla gerçekleşti.
Teknolojinin sunduğu olanaklar
Kültürpark Atlas Pavyonu’nda yapılan etkinliğe Prof. Dr. Sevda Alankuş moderatörlük yaptı. Oyuncu Nazan Kesal ve yönetmen Yüksel Aksu da söyleşide gençlerle bir araya geldi. Etkinlikte, sanatın demokrasiyle olan ilişkisi, özgürlük, direniş, ifade biçimleri ve teknolojinin sunduğu yeni olanaklar çerçevesinde ele alındı. Katılımın yoğun olduğu söyleşi, interaktif yapısıyla dikkat çekti.
Oyuncu Nazan Kesal, anti demokratik rejimlerde sanatın taşıdığı umut rolüne dikkat çekti. Gençleri yaratıcı bulduğunu belirten Kesal, bu yaratıcılığın gelecekte sanatta sürprizlere yol açabileceğini vurguladı. Yönetmen Yüksel Aksu ise İzmir’in köklü kültürüne işaret ederek, kentin çok kültürlü yapısının demokratik bir zemini desteklediğini söyledi.
"Sanat yalnızca estetik bir faaliyet değil"
Prof. Dr. Sevda Alankuş’un kolaylaştırıcılığında ilerleyen söyleşide, sanatın yalnızca estetik bir faaliyet olmadığı, aynı zamanda özgürlük alanı ve muhalefet biçimi olduğu konuşuldu. Alankuş, anti demokratik gelişmeler karşısında sanatçıların bedel ödediğini hatırlattı. Etkinlik, “Demokraside ben de varım” diyen gençlerin aktif katılımıyla zenginleşti. Sanatın, demokrasiyi yeniden düşünmek ve sorgulamak için güçlü bir araç olduğunda birleşildi.