ÜMİT KARTAL / İZ GAZETE - CHP Çiğli İlçe Başkanı ve İzmir İl Başkan adayı Utku Gümrükçü’nün Basmane’de açtığı seçim ofisini ziyaret ettik. ‘Aday adayı’ yerine ‘adayı’ kelimesini tercih ediyoruz zira Gümrükçü çoktan delegenin yüzde 10’undan imza toplamış ve adaylığını garantiye almış durumda. Gümrükçü bizi düğün öncesi heyecanı yaşayan bir damat gibi kapıda karşılıyor. Ziyarete gelen herkesi kapıda karşılıyor ve teker teker sohbet ediyor.

Önündeki çerçevede 5 Ekim 2003’te Alaattin Yüksel başkanlığında seçilen İzmir İl Yönetim Kurulu’nun fotoğrafı var. O zamanlar 21 yaşında çok genç bir CHP’li olarak Gümrükçü’nün fotoğrafı yönetim kurulu listesinin en altında yer alıyor. Gümrükçü seçim ofisindeki misafirlerine fotoğrafı gururla gösterirken, 7 Ocak’a damgasını vuracak olan kelimeleri sıralıyor: “İşte emek budur. İşte tecrübe budur”

Kısa bir röportaj yapmak istediğimizi söylüyoruz ama çok mümkün değil. Telefonlar susmuyor, kapı kapanmıyor.

Bu yazıda Gümrükçü’nün ağzından okuyacağınız birçok ifadeyi, yoğunluk nedeniyle (ve müsaadesiyle) Başkan’ın telefon görüşmelerinden not alıyorum.

-Bomba gibiyim, siz nasılsınız?

-Sağ olun, sağ olun.

-Hep beraberiz, teşekkürler.

-Yarın saat 10’da Cumhuriyet Meydanı’na bekliyoruz.

-Sen merak etme, kazanacağız. Emek veren, nitelikli insanların önünü açacağız.

Telefon aralarında sorular sıkıştırıyorum. Gözlemim şu yönde; bundan önce beş düşünüp bir konuşuyorduysa, şimdi belli ki on düşünüp bir konuşuyor. Birçok soruma ustaca kıvraklıkla cevap vermedi.  Ama özellikle birkaç milletvekilinin son çıkışlarına üzüldüğünü öğrenebildim. Hatta ‘çok şaşırdım’ dedi.

Çay, gevrek, boyoz eşliğinde; susmayan telefonlar ve sıkılan onca el arasında; üyelere verilen görevler ve dağıtılan listeler içinde kısa ama 7 Ocak öncesi Gümrükçü cephesindeki havayı koklamaya vesile olan bir izlenim söyleşisi gerçekleştirdim. İşte politik kariyerinin en önemli sınavını bugünlerde veren CHP İzmir İl Başkan Adayı Utku Gümrükçü’den notlar:

EMEĞE VURGU, VİCDANA ÇAĞRI

“7 Ocak’ta sandıktan çıkan sonuca göre ya devran döner ya da her şey kaldığı yerden devam eder. Biz seçilirsek çalışan, parti için koşturan, alın teri döken, ailesinden zaman ayırıp mücadele eden, emek veren partililerin umudu artacak. Onların da bu partide sözü geçecek. Biz kazanırsak parti için harcanan emeğin değerli olduğu tekrar ispatlanır. Kimsesizlerin kimsesi oluruz. Çünkü bizim de arkamızda kimse yok, örgüt var. Bana ‘Neye güveniyorsun?’ diye soran oluyor. Yıllardır verdiğim mücadeleye, parti içindeki yoldaşlarıma ve bu partinin vicdanına güveniyorum”

PROFESYONEL AMA GÖNÜLLÜ

“Müthiş bir ilgi var. Hiç beklemediğim yerlerden destek geliyor. Türkiye’nin her yerinden telefonlar alıyorum. ‘Bu partide bir şeyler değişebilirmiş noktasında geleceğe dönük umudumuz oldunuz’ diyor partililer.  Örgütleniyor ve görev dağılımı yapıyoruz. Listeler üzerinde çalışıyor, ekipler kurup organize oluyoruz. Grafikler, logolar, bu ofis, yayınladığımız videolar… Hepsi profesyonelce ama hepsi gönüllü gençlik ekiplerinin işi.”

“BENİ TANIYAN BİLİR”

“Gece 1’de 1 buçukta ancak kendime gelebiliyorum. Bu benim alışık olduğum bir tempo. İl Başkanı olduğumda bu tempo yükselecek. CHP’nin temel hedefi Türkiye’yi İzmir’e benzetmek. Bu yüzden CHP İl Başkanı’nın ne kadar emek harcaması gerektiğinin farkındayım. Bu temel hedefe ve sorumluluğa uygun çalışacağımı beni tanıyan herkes bilir.”

“ADAMLAR KHK’LARLA MEMLEKETİ NE HALE GETİRDİ”

“Biz kongre, delege işleriyle uğraşırken; hükümet memleketi daha da yaşanmaz hale getiriyor. Bu yoğunlukta sadece kendimizi anlatmakla yetinemeyiz. Bir taraftan hepimizin memlekete karşı sorumluluğu var. Bakın adamlar KHK’larla memleketi ne hale getiriyor. Diyanet’e bakar mısınız? 9 yaşında kız çocuğu evlenebilirmiş. Biz çocuklarımızı bu karanlık zihniyete teslim etmeyeceğiz.”

“BELEDİYE SEÇİMLERİNE GÖRE DEĞİL…”

“Yönetim Kurulu listemizi İlçe Başkanları ile belirleyeceğiz. Örgütün listesi olacak. Çiğli’de, Konak’ta, Bornova’da, Buca’da; bir çok ilçede kavga eden insanlar, bizim için barıştı. Kimsenin hakkını yemeyeceğiz. Bunu tüm arkadaşlarımız biliyor. Herkes emeğinin karşılığını alacak. Dizayn çabası içerisinde olanlar örgütü rahat bıraksınlar. Bu dizayn çabaları örgütsel yapıyı zayıflatıyor. Genel başkanımızın dediği gibi delege hesabı yapıp kendi geleceklerini düşünenler dava adamı olamazlar. Biz 2019 belediye seçimlerine göre değil, önce 2019  Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre bir İl Başkanı ve yönetimi seçmeliyiz.”

Editör: Haber Merkezi