CHP Bartın İl ve İlçe Başkanları, Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya ve STK temsilcilerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşan CHP’li vekiller, Belediye Başkanı Recai Çakır’a yönelik soruşturmanın “kumpas girişimi” olduğunu ifade ettiler.
 
CHP’li Murat Bakan basın açıklamasında şunları söyledi:
“Bugün yargının ne kadar siyasallaştığını açıkça ortaya koyan bir davanın duruşmasında bulunuyoruz. Tam da Aziz Nesin’in hikayelerine konu olacak bir davadan söz ediyoruz. Dava konusu olay, belediyenin duruşması için belediyenin avukatının belediyenin mazotuyla davaya gitmesi... En başta bir hukukçu milletvekili olarak bu iddianameye imza atan savcının yerinde olmak istemezdim. Komik bir davadan bahsediyoruz. Bir avukatın, bir hukukçunun yargılama giderini alması kadar doğal bir şey yok. Bu zaten yasalarda yönetmeliklerde belli. Ayrıca yargılamanın olağanüstü hızla dava açma sürecine taşınmasından söz ediyoruz.”

Yılmaz Tunç sen niye o koltukta oturuyorsun?

Amasra Belediye Başkanımız, belediye bütçesinin 3 katı borçla belediyeyi borçla alıp bu borçları ödemiş, 17 ay maaş alamayanların olduğu belediyede önceliğini çalışanları yapmış, namusuyla dürüstlüğüyle başarısıyla 6 bin nüfuslu bir yerde çalışan rol model bir belediye başkanı… Ben buradan sesleniyorum. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sen bir hukukçusun, vekillik yaptın, senin kentinden böyle siyasallaşmış yargı varken sen niye o koltukta oturuyorsun. Bu durum en başta senin için bir züldür. Bu yargılama ülkede adalet sisteminin geldiği yeri göstermektedir. Beşli çeteler neler yapıyor, ihaleler kimlere gidiyor, bunlara baksınlar. Kamu davası için kullanılan bin liralık mazot için böyle bir yargılama olamaz. Biz başkanımızın ve avukat meslektaşımızın yanındayız. Bu ülkede hala dürüst yargıçlar savcılar var. Biz bu davanın en kısa sürede beraatle sonuçlanacağına inanıyoruz.”

Mevzu “zimmet” olunca AKP jet hızıyla çalışıyor(!)

Basın açıklamasında konuşan CHP’li Aysu Bankoğlu ise şunları söyledi:
“Hiçbir başarının cezasız kalmadığını bugün bu duruşmayla bir kez daha görüyoruz. Amasra Belediye Başkanımız 5 yıldır vatandaşın vergilerinin nereye harcandığını şeffafça gösteren, 5 yıl sonra milli iradenin kararıyla yeniden seçilen başkanımız. Amasra’yı sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya tanıtan; belediye çalışanlarının alacaklarını önceleyen, halkın parasını halk için harcayan belediye başkanımız. Bu başarı birilerini çok rahatsız etmiş olacak ki, yerel seçimde halktan alamadığını masa başında yalanla iftirayla kumpasla almaya çalışıyor. Türkiye’nin en hızlı şekilde açılan, en hızlı şekilde iddianamesi tamamlanan ve jet hızıyla duruşması düzenlenen davasıyla karşı karşıyayız. İş zimmet ve yolsuzluk olunca AKP malum hassas oluyor.”

Zimmet suçlaması “fazla iddialı” değil mi?

“Halk iradesiyle Recai Çakır’ın başkanlığını yeniden onayladı. Ama Recai Çakır yerel seçimi sadece rakip belediye başkanlarına karşı kazanmadı. Yerel seçim sürecinde Amasra’da gece gündüz çalışan Türkiye’nin en adaletsiz döneminin Adalet Bakanı’na karşı da kazandı. Termik santral projesiyle doğayı yok etmek isteyen bürokrat ve yandaş çetelere karşı da kazandı. Buradan soralım: Saray’ında bir günde 33 milyon lira, bir dakikasında bir asgari ücret harcayanlar; Diyanet İşleri Başkanı’nı 15 milyonluk araca bindirenler; halkı yokluğa mahkûm edip devletin her kurumuna rüşvet bulaştıran bir siyasi yapı için şimdi 24 litre mazot için zimmet davası açmak çok iddialı değil midir? Bu dava zimmet davası değil, acziyet davasıdır.”

Bu soruşturmanın niyeti belli 

“Bizim alnımız açık, başımız dik. Bütün imkanlar elinizde. Müfettişler elinizde, gelin hesaplarımızı inceleyin. Halkımıza biz sözümüzü çoktan verdik. Peki, bu iftiralardan medet uman sizler, belediyeleri çiftliğe çeviren, özel makam araçları alıp eşine dostuna tahsis eden, makam odalarını 5 yıldızlı otele çeviren, belediyeyi borç batağına sokup zenginleşen belediye başkanlarınız için de aynı sözü verebilir misiniz? Yanıtlanması gereken en önemli soru işte budur. Bu soruşturmanın niyeti bellidir. Bu süreci bu kadar hızlandıran eller kime ait apaçık ortadadır. Biz başkanımızın yanındayız.”

Duruşma 3 Eylül’e ertelendi

Duruşma sonrası açıklama yapan CHP’li Bakan “Bu duruşma beraatle bitmeliydi ama duruşma 3 Eylül’e ertelendi. Cumhuriyet tarihinde böyle bir dava açılmamış. Emsal olarak gösterilen davalarda bile bu tarz bir dava yok. Burada her şey zaten açık. 26 kamera var. Her şey kayıt altında ama yine de dava açılıyor. Recai Çakır dürüstlük timsali bir belediye başkanı olarak beraat edecektir.” Bankoğlu ise şunları söyledi: “Emsal karar arayanlara şunu söylemek istiyorum. Emsal karar yok ama 15 yıldır Bartın Belediyesi’ni yöneten Cumhur İttifakı’nın yolsuzluk iddiaları araştırılsa, bu paralar gün yüzüne çıksa ya da yargıya yansıtılmış olsa belki emsal karar çıkmış olurdu.”

Editör: Esra Seyirden