İktidarın 'terörsüz Türkiye' adıyla başlattığı yeni süreç kapsamında Meclis'e getirilen 'çerçeve yasa' olarak da bilinen ''Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'' bugün Meclis'te görüşülmeye başlandı.

TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından başlatılan görüşmelerin sonrasında kanun teklifi oylamaya sunulacak.

ÖZGÜR ÖZEL SÖZ ALDI: ''86 MİLYON YURTTAŞIMIZIN MESELESİDİR''

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisini adına konuşma yapıyor.

Özel'in açıklamasında bazı kısımlar şu şekilde:

Manisa'da yolcu otobüsü kamyona çarptı: 1 kişi öldü, çok sayıda yaralı
Manisa'da yolcu otobüsü kamyona çarptı: 1 kişi öldü, çok sayıda yaralı
İçeriği Görüntüle

Kürt meselesi yalnızca bir terör meselesi değildir. Yalnızca bir örgütün silah bırakması hiç değildir. Eşit yurttaşlık, hukuk ve güven içinde yaşama meselesidir. Bu mesele 86 milyon yurttaşımızın meselesidir.

Yurttaşlarımızın adalete ve cumhuriyete bağlılığı korkuyla değil aidiyet ve güvenle olur. Kürt meselesinin demokratik çözümü de cumhuriyete de devlete de aidiyet duygusuyla gerçekleşecektir.

Komisyon kurulmasını yıllarca önerdik. Tüm tahriklere bütün sabotajlara karşı masada kaldık.

Siyasi iktidar bu süreci maalesef büyük bir özensizlikle yürütmüştür. Meseleyi toplumsal müzakereden çıkarıp ikili görüşmelerle gerçekleştirmiştir. Komisyon'da söz alan, soru soran milletvekillerinin üzerine yürümeye kadar götürülmüştür bu iş.

''HAYIR' DEME HAKKI EN ÇOK BİZDEDİR''

Bu teklife 'hayır' deme hakkı kimdedir diye sokakta vatandaşlara sorarsanız şüphesiz 'YENİ Parti' diyeceklerdir. Günlerdir eleştiri alan bizleriz. Ama yarın bu ülkeyi yönetecek olan da bizleriz.

Önümüzdeki teklifin içeriği de hazırlanış biçimi kadar sorunludur. Bu meseleyi hala daha bir takım müzakerelerin parçası olarak tutan bir zihniyet var.

Bu yasaya hayır deme hakkına sahip olan YENİ Parti kendini barış önüne koymayacaktır. Barışın önünü açacağız.

Biz komisyon raporuna imzamıza koyduk. Biz imzamızı namus biliyoruz. Sizin de içinde 7'nci bölümün bulunduğu teklife attığınız imzanın takipçisi olacağız.

(Teklifin oylanması) Ben ve arkadaşlarım bu teklife 'evet' oyu vereceğiz. Ama milletvekillerini bulunduğu bölgenin sesini dinleyerek karar vermeye davet ediyorum.''

TUNCER BAKIRHAN: ''BU SÜREÇ TÜRKİYE'Yİ REFAHA KAVUŞTURACAK''

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisi adına söz aldı.

Bakırhan, "Bu yasa taviz değildir, yenme ve yenilme değildir'' diyen Bakırhan, "Türk kardeşlerime sesleniyorum. Bu süreçte sizden eksilen bir şey yoktur. Bu süreç Türkiye'yi refaha kavuşturacak. Ülkenin bütünlüğünü tartışmaya açmıyoruz. Bu ülkeyi bölünmeye yaklaştıran şey çatışmadır. Kürtler ayrılmak istese burada olmazdık. Vatan ortaktır" dedi.

410 MİLLETVEKİLİ ‘EVET’E HAZIR

Mevcut açıklamalara göre; AKP, MHP, DEM Parti, Yeni Yol Partisi, HÜDA PAR, DBP, Saadet Partisi, DSP ve 3 bağımsız milletvekili hesaba katıldığında çerçeve yasaya ‘evet’ diyecek 410 milletvekilinin hazır olduğu görülüyor. İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi'den toplam 33 milletvekili ise ‘hayır’ diyecek. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise 430 milletvekilinin oyu ile yasanın Meclis’ten geçeceğine işaret etmişti. YENİ Parti ile CHP milletvekillerinin ne yönde oy kullanacağı ise oylamayı belirleyecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ