Bilge Can Ünbal Yılmaz/ İz Gazete- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yılın ilk kuraklık haritasını yayınladı. Son yılların en kurak kışını yaşayan iller harita üzerinden paylaşıldı. Haritada ocak ayının birkaç il dışında tüm Türkiye’de acil durum seviyesinde, şiddetli kurak geçtiği görülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre; Türkiye'de son 22 yılın en kurak Ocak ayı yaşandı. Yağışlar normaline göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre ise yüzde 62 azalma gösterdi.
Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan 3 aylık haritada birçok il olağanüstü kuraklık durumu dikkat çekti. Yayımlanan haritaya göre, Erzincan, Yalova, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, Ankara, Karaman, Mersin, Osmaniye, Mersin, Bayburt, Ağrı ve Muş olağanüstü kuraklık tehlikesi altında.
Çanakkale’nin Biga ilçesindeki 136 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Bakacak barajı, Şubat ayında yeterli yağış olmaması sebebiyle yaklaşık 17 milyon metreküpe düştü. Baraj yapımı için 1990 yılında boşaltılan Eşelek köyü, su seviyesinin azalmasıyla gün yüzüne çıktı. Suyun azalmasıyla 1990'da baraj yapımı için boşaltılan ve 1997'de Gökçeada'ya taşınan Eşelek'in eski evleri ve binalardan bazıları yüzeyde görünür hale geldi. 7 yıl sonra yeniden köyde bulunan eski cami, muhtarlık, evler ve mezarlık su üstünde kaldı.
Bakacak Barajındaki su seviyesi 2016 yılında 19 milyon metreküpe kadar düşmüş, boşaltılan köy ortaya çıkmıştı.
İzmir için tehlike yok
Küresel iklim krizi nedeniyle kuraklık tehlikesi yaşayan Türkiye’de göller ve barajlar bir bir kururken İzmir’in su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nın bir yıllık suyu kaldı. 2008 yılında ciddi kuraklık sorunu yaşayan İzmir, 2018 yılında da küçük bir susuzluk tehlikesi atlatmıştı. Sonraki senelerde meydana gelen yağışlar, İzmir’i rahatlatsa da kuraklık tehlikesi sürüyor. Kentin su ihtiyacını karşılayan en önemli su kaynaklarından olan Tahtalı Barajı’na son yağışlar ile 3 milyon metreküp su girdi. Geçen seneye göre yüzde 10 daha az olduğunu kaydeden İZSU Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan, tatlı su kaynaklarının tüketimi konusunda vatandaşlara tasarruf uyarısı yapmıştı.