Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, 15 Temmuz darbe girişimine yönelik sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınmıştı.
Mahruki, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edildi.
Mahruki, 15 Temmuz'da X'teki hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Paylaşımında Mahruki, 'darbe girişiminin önceden fark edildiğini ancak rejim değişikliği' amacıyla 'bilerek engellenmediğini' belirtti.
Paylaşımın ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mahruki hakkında soruşturma başlatıldı.
Gözaltı kararının ardından Mahruki'nin yaşadığı eve polis gitti. Mahruki, gözaltına alınmadan önce, uçakta ailesiyle birlikte paylaştığı fotoğrafa, "Güney Afrika’dan sabaha karşı geldik. Şimdi de polis arkadaşlarla Vatan Emniyet’e gidiyoruz" notunu düştü.
Mahruki, paylaşımın kendisine ait olduğunu belirterek "Paylaşım hakkında üzerime atılı olan halkı kin, nefret ve düşmanlığa sürükleme veya aşağılama suçunu işlemedim. Bu üzerime atılı olan suçlamayı bu paylaşımdan nasıl çıkarıldığını anlamadım. Böyle bir niyetle bu paylaşımı yapmadım. Asıl eleştirdiğim ABD’dir ve Gülen cemaatinin darbeye kalkışacağını önceden bildiği hâlde bunca acının yaşanmasına sebep olan gecikerek müdahale eden ilgili devlet birimleridir. Bu darbenin kazananı ABD’dir. Üzerime atılı olan suçlamayı işlemediğim için serbest bırakılmayı talep ediyorum" dedi.




