Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir ulaşımının can damarlarından metro ve tramvayda toplamda 630 çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketlerinden İzmir Metro A.Ş ve İBB’nin işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda örgütlü olan Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde henüz uzlaşı sağlanamazken ara bulucu süreci de sona erdi. Bu kapsamda, sendikanın grev kararı alabileceği 60 günlük süreç, önümüzdeki hafta itibarıyla başlayacak. Sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Sendika Başkanı Giral, sivil kıyafet eylemi başlattıklarını ve TİS imzalanana kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi. Giral, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşeceğini ve ‘eşit işe eşit ücret’ söyleminin karşılık bulmasını talep edeceğini de dile getirdi. 

UZLAŞI ÇAĞRISI
TİS sürecine dair bilgilendirmede bulunan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Son arabulucu toplantısında Metro A.Ş ve SODEM-SEN yetkilileri, taleplerimizle ilgili ciddi bir teklif vermedi. Uzlaşmazlık tutanağı tutuldu, arabulucu bu tutanağı ilgili makama iletti. Önümüzdeki haftaya kadar ilgili makam, taraflara tebligatı iletecek ve grev kararı alabileceğimiz 60 günlük süremiz başlayacak. Biz uzlaşıya açığız, görüşmelerin önünü kapatmadık. Taleplerimiz yakın bir teklifte bulunurlarsa istedikleri gün istedikleri saatte görüşmeye açık olduğumuzu Metro A.Ş ve SODEM-SEN yetkililerine ifade ettik” diye konuştu.

SİVİL KIYAFET EYLEMİ
Son toplantıda uzlaşı çıkmadığı için sendika olarak emekçilerle birlikte ‘sivil kıyafet’ eylemi kararı aldıklarını belirten Giral, “Arkadaşlarımızın da talebi ile TİS imzalanana kadar işe sivil kıyafetle gitme kararı aldık. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kişisel koruyucu kıyafetler dışında arkadaşlarımız işe sivil kıyafetle gitmeye başladı. TİS imzalanana kadar da bu eylemi sürdüreceğiz” dedi.

‘KARNIMIZIN GURULDAMASINI DUYSUNLAR’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile önümüzdeki hafta görüşerek talepleri dile getireceğini söyleyen Giral, “Bizim tek derdimiz emek mücadelemiz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ‘eşit işe eşit ücret’ söyleminin altının doldurulması gerektiğini kendilerine tekrar ileteceğiz. Biz grev kararı alıp ne kendimizi ne İzmirlileri mağdur etmek istemiyoruz. Amacımız grev değil. Ancak, ‘Buca’ya, Kemalpaşa’ya metro yapacağız, Çiğli’ye tramvay yapacağız, bundan da gurur duyuyoruz’ derken çalışanın da karnının guruldamasını duymalarını istiyoruz. Emekçiden ve alın terinden yana olan başkanımızdan hak ve adalet için insan onuruna yakışır ücretleri istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi