CEREN DUMAN / TUGAY CAN / İZ GAZETE - TRT’de 169 çalışanın ‘İstihdam Fazlası Personel’ olarak listelenmesinin ardından KESK’e bağlı Haber-Sen TRT İzmir binasının önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında TRT emekçilerinin yanı sıra İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis 1. Başkanvekili Mustafa Özuslu ve EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar da bulundu.

Basın açıklamasında kalabalık sık sık 'TRT deryadır, havuza sığmaz' ifadelerine yer verildi.

Basın açıklaması öncesinde konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen TRT’nin yarım asrı aşan bir kurum olduğunu hatırlatarak “Gördüğünüz gibi çok değiliz. Çoğunluk içeride ve belki de aynı şey yarın onların başına gelecek. Keşke çoğumuz burada olsaydık. Bu kurum öyle bir görev ile kuruldu ki içerdiği tüm branşlarla aynı zamanda akademisi oldu” dedi.

‘ÇALINMIŞ KPSS SINAVI İLE DEĞİL, BİNLERCE KİŞİLİK SINAVLA BURAYA GİRMİŞ İSİMLER’

İstihdam Fazlası Personel olarak gösterilen çalışanlar hakkında konuşan Dikmen, “Hepsi özel yetenekleri olan personeller. Binlerce kişilik sınavla buraya giren insanlar çalınmış KPSS sınavıyla değil. TRT’de ihtiyaç fazlası olarak gösterilen personel bu kurumdaki en deneyimli personeller. Bu birkaç aşamadır devam eden bir tasfiye sürecidir. Buna boyun eğmemek gerekir. İçeride değil, kapının dışında konuşmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Haber-Sen adına basın açıklamasını okuyan Emine Özgür ise siyasal iktidarın sınırsızca kadrolaşabilmek adına getirdiği ‘İstihdam Fazlası Personel’ uygulamasının TRT’de bulunan deneyimli kadroların tasfiyesi haline dönüştüğünü kaydetti. Özgür, “TRT’de yetişen bilgi ve birikimlerini kuruma aktaran çalışanların uzmanlık alanları dışında görevlendirilerek altını bırakılmak istenmesi kamu yönetiminde etik ve liyakat ve ilkelerine aykırı olduğu gibi kurumsal hafızanın da yok edilmesine neden olacaktır” dedi.

Haber-Sen olarak TRT yönetimine çağrı yapılırken, çağrıda, “Kamu hizmeti yayıncılığının savunan yetişmiş deneyimli üretmekten yana olan emeklilerin tasfiyesinden derhal vazgeçilmelidir. Devlet Personel Başkanlığına bildirilen 169 kişilik İstihdam Fazlası Personel listesi geri çekmeli ve hukuksuzluğa son vermelidir” ifadeleri kullanıldı.

‘BU ÇALIŞANLARI HANGİ KURUMA GÖNDERMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?’

Özgür sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilinmelidir ki mühendis, ses sanatçısı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı ve diğer kadrolar ile anılan personel bu ülkede kolay yetişmiyor. Belli bir çabanın, emeğin birikimin ürünü olan bu çalışanları hangi kuruma göndermeyi düşünüyorsunuz? Tarım ve Orman Bakanlığına mı? Çevre Bakanlığı'na mı? Sağlık Bakanlığı'na mı? Yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığına mı? Anayasada ve kendi yasasında özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlanan TRT, 703 sayılı kanun hükmünde kararname ve sonrasında çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile özel ve kamu yararına yayın yapan bir kurum olmaktan çıkarılmıştır. Gelirleri halkın vergileri ve bandrol ücretlerinden oluşan TRT ‘tek bir ses’in temsilcisi olmuştur.”

‘TRT BİRİLERİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLDİR’

Açıklamayı okuyan Özgür ayrıca “Bir yandan istihdam fazlası denilerek TRT emekçileri havuza atılırken bir yandan da bu kuruma dışarıdan devamlı özel hukuk hükümleri ile personel alımı yapılmaktadır. TRT birilerinin arka bahçesi değildir. Arka bahçesi hiç değildir. Kendi yandaşlarını yine yandaş kurumlardan TRT yaktıranlar bir yandan da dış yapımlarla kendi destekçilerini cebini doldurmaktadır” ifadelerini kullandı.

BAŞKA KURUMLARDA BENZER UYGULAMALAR MI GERÇEKLEŞECEK?

Personel kıyımının sadece TRT ile sınırlı kalmayacağı ve önümüzdeki günlerde başka kurumlarda da benzer uygulamaların başlayacağı iddiasının bulunduğuna dikkat çeken Özgür, “TBMM'yi devre dışı bırakarak ülkeyi kanun hükmünde kararnameler ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yöneten AKP, yılların birikimi ve alın bir çırpıda yok etmek istemektedir. TRT fiilen şirkete dönüştürülürken Kamu Kurum ve kuruluşlarında çalışanlar iş güvencesinden yoksun özlük hakları bulunmayan yönetenlerin iki dudağı arasında çıkacak kararlarla çalışır hale getirilmek istenmektedir” şeklinde konuştu.

‘TRT SAHİPSİZ DEĞİLDİR’

TRT’nin kurumsal yapıya dönmesi için çağrısını yineyen Özgür, “TRT siyasi kadrolaşma için mekan olarak görenler bilmeliler ki TRT emeklileri sahipsiz değildir. Sadece TRT çalışanlarının haklarının korunması için değil, TRT'nin özerklik, demokratik ve kamusal yayın yapacak bir kurumsal yapıya kavuşturulması için tüm kamuoyu duyarlı olmaya ve destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

‘KOCA BİR YALANDIR’

TRT tarafından yapılan açıklama ile ‘İstihdam Fazlası Personel’ listelerinin emekli olmayan ve yaşı dolmuş personelden oluştuğu duyurusu hakkında da konuşan Özgür, “Maalesef bu da koca bir yalandır. Kurumumuzda yaşı da olmadığı için teşvik programından yararlanamayan dahası emekli olma hakkına kavuşamamış personeller de kendi istekleri dışında bu listelere etkilenmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi