ÖZLEM KARA / İZ GAZETE Cumartesi günü gerçekleştirilen Cumhuriyet Halk Partisi İl Gençlik Başkanlığı seçiminde partili gençler arasında çıkan kavgada olayı görüntülemek isteyen gazeteciler şiddete maruz kaldı. Olay üzerine İzmir Gazeteciler Cemiyeti, basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen okudu.

“ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞAN BASIN EMEKÇİLERİNE SALDIRILAR GÜN GEÇTİKÇE ARTMAKTA”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen basın açıklamasına başlamadan önce; Meslek Örgütlerinden, İzmir Genç Gazeteciler Cemiyetinden güzel tepkiler geldiğini ve Gazeteciler Cemiyetine üye olan kişilerin, meslekte kıdemli büyüklerin şiddet gören gazetecilerin yanında olduklarını, karşılaşılan bu olaydan büyük bir üzüntü duyduklarını ifade etti. Basın açıklamasını okuyan Dikmen, sözlerine şöyle devam etti : “Zor şartlar altında çalışan basın emekçilerine gün geçtikçe saldırılar artmakta, gazetecilerin görev yapması engellenmektedir. Pandeminin ağır koşullarında fedakarca çalışan basın emekçileri bu da yetmezmiş gibi fiili saldırılara maruz kalmakta, gittikçe yaygınlaşan şiddetin öznesi haline gelmektedir. Bunun son örneği hafta sonu yapılan CHP İzmir İl Gençlik Kolları Kongresi'nde yaşanmıştır. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen CHP İzmir İl Gençlik Kolları Kongresi'nde basın mensuplarına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırı aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüne, basın özgürlüğüne bir saldırıdır. Kongrede ev sahibi CHP'dir. Kongreyi izleyen basın mensuplarının güvenliği, işlerini özgürce yapması ve bunun için gerekli tüm tedbirlerin alınması da ev sahibinin yükümlülüğündedir”

“GAZETECİLERİN DARP EDİLMESİ VE TELEFONLARINA EL KONULMASI KABUL EDİLEMEZ”

Dikmen, “Gazetecilere saldırılması, meslektaşlarımızın darp edilmesi, cep telefonlarına el konulması, fotoğraf marinalarındaki fotoğrafların zorla sildirilmesi, görev yapmalarının engellenmesi kesinlikle kabul edilemez. Gerçekleşen saldırıyı, “Birkaç kendini bilmez kişinin yaptığı provokasyon” sözleriyle açıklamak ve geçiştirmek mümkün değildir ve asla kabul edilemez. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızın haklarını her platformda arayacağımızı, kurumsal olarak hukuki destek vereceğimizi bildiriyoruz.Olayın sorumlularının bir an önce bulunarak hak ettikleri cezayı almaları konusunda tüm yasal yollara başvurulacaktır. Cemiyetimiz konunun ısrarla takipçisi olacaktır. Gazeteciler yalnız ve sahipsiz değildir, buradan bir kez daha tüm kamuoyuna duyururuz” ifadelerinde bulundu.

“FAİLLER BELLİDİR”

İzmir Gündemi muhabiri Oktay Güçtekin, “Bu bir siyasi partiyi indirgemekten ziyade, basına karşı olunan bir durum. Bu benim isimim ya da arkadaşlarımın isminin olması pek önemli değil. Biz basınız sadece görevimizi yapıyoruz, haberimizi yapıyoruz.  Kimin kazandığı, kaybettiği bizi ilgilendirmez. Maalesef ülkemizde kadına şiddet, basına, görevini yapana şiddet genel olarak şiddete dur dememiz lazım. Sadece bu basın ya da başka bir şey değil. Genel anlamda Türkiye çapında şiddete hayır dememiz lazım” ifadelerini kullandı.

Ege Postası’ndan Yusuf Tomruk “CHP İl Gençlik Kollarından resmi olarak hem de CHP İzmir İl Başkanlığından Deniz bey akşam gelerek bize özürlerini illettiler. Ama kendisinin söylediği gibi bir arada kalma olmadı. Saldırı direk bize doğru gerçekleşti, direk bizi hedef aldılar. Yaklaşık bir dakikalık görüntü almamızın ardından kavga eden iki taraf direk bize yöneldiler. Bu kime karşı neyin öfkesi, bunu da anlamış değiliz. Bizim yönetimden isteğimiz şey failler bellidir. Görüntülerde olan insanlar ya da isim isim söylemek istemiyoruz ama biz Gençlik Kollarından insanlarla görüştüğümüz zaman bu şu ilçeden şu diye yanıtlar aldık. Görüntüyü izleyen partiler onların kim olduklarını biliyorlar. Biz bu faillerin bulunmasını ve böyle bir şeyin bir daha gerçekleşmemesini istiyoruz” dedi.

Ege Postası'ndan Tenzile Aşçı, “Burada olay bu kişi sandalye fırlattı, bu kişi telefonu aldı, bu kişi buna vurdu değil. Orada basına saldırmak için, sahneye çıkan herkes bu olayın faillidir. Hepsi linç girişimin içinde. Tabii ben bunu bir partinin adına mal etmek istemiyorum. Orada bireysel de yapılan bir davranış vardı. Onlar bir araya gelip basına saldırdılar. Ben bir iki kişinin ceza almasını değil, orada basına saldırmak için sahneye çıkan herkesin gereken cezayı almasını istiyorum. Şunu da eklemek istiyorum, sahneye çıkan herkes basına saldırmaya çalıştı diye bir şey yok. CHP’li bir arkadaşımız Oktay’ı savunmak için kendisi yaralandı. Orada herkes saldırmak için çıkmadı ama saldırmak için çıkanlar çok net bir şekilde görüntülerde tespit edilebilir. Bunun niyeti dahi bence büyük bir suç. Birine vurmuş olsun ya da olmasın bu büyük bir suçtur” dedi.

Editör: Haber Merkezi