Ziraat Bankası'nın Cumhuriyet öncesi 1863 yılında kurulmuş, Türkiye'de ve dünyanın her yerinde yaygın, güvenilir, aynı kalitede hizmet sunma, herkesin, her kesimin bankası olma hedefiyle,  bugüne kadar varlığını devam ettiren köklü bir kamu bankası olduğunu anımsatan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, bankanın Almanya'daki şubeleri ile ilgili bazı iddiaları meclis gündemine taşındı.

ZİRAAT BANKASININ ULUSLARARASI İTİBARI ZEDELENİYOR

İktidarın Ziraat Bank International AG'ye, bankacılık yeterliliği olmayan atamalar yüzünden cezalar kesildiğini, bunun da bankanın itibarını zedelediğini belirten

Dervişoğlu, "Ziraat Bankası, iktidarın uyguladığı yanlış politikaların sonucu olarak uluslararası kamuoyunda ve ulusal basında bazı iddiaların odağı olmuştur. Söz konusu iddia; Almanya'da yedi şubesiyle hizmet veren Ziraat Bankası'nın yurt dışı iştiraki Ziraat Bank International AG'ye, Almanya Bankacılık Denetleme Kurumu'nun (BaFin) yüksek cezalar kestiği ve kayyum atanması yönünde kararların alındığıdır. Ayrıca bankamızın Almanya iştirakine yapılan genel müdür atamalarının da görev için yetersiz görüldükleri için Almanya Bankacılık Denetleme Kurumu tarafından reddedildikleri iddiası bankamızın uluslararası itibarı açısından da endişeyle takip edilmektedir.

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün 31 Ağustos 2021 tarihli basın açıklamasında ise iddialar reddedilmiş, Ziraat Bank Intemational AG'nin denetim sürecinin devam ettiği, süreç sırasında Almanya Bankacılık Denetleme Kurumu tarafından yapılan geribildirimlerin alındığı ve kesinleşen bir yaptırım kararının bulunmadığı dile getirilmiştir. Bu açıklamada kullanılan "kesinleşen bir yaptırım kararı” ifadesi bir yaptırım kararı süreci mi var şüphesini arttırırken; denetim süreci hakkında bilgi paylaşımı yapılmaması kamuoyunda yeterli karşılık bulmamıştır" dedi.

İNCELEME BAŞLATILDI MI?

Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a, "Ziraat Bank International AG'ye yönelik ulusal ve uluslararası kamuoyunda yer alan iddialara dair bir inceleme başlatılmış mıdır?" diye sordu.

Dervişoğlu şu sorularına da yanıt istedi:

Almanya Bankacılık Denetleme Kurumu (BaFin) tarafından yürütülen denetim süreci ile ilgili Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nden bilgi talep edilmiş midir?

Devletimizin ve milletimizin köklü bir geleneğe sahip olan bankası Ziraat Bankası'nın bu türden iddiaların odağı olarak kamuoyunda tartışılmasının sorumluluğu adına banka yönetimi, bankanın faaliyetleri ve işlemleri üzerinde bir inceleme başlatılması söz konusu mudur?

İddialara ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Almanya ilgili makamlarıyla temasa geçilmiş midir?

Editör: Haber Merkezi