Son zamanların gözde yatırımı kriptoda liq olmak ne demek? Kriptoda liq nasıl olunur? Liq olunce ne olur? Liq olmamak için neler yapılmalı? Sizin için araştırdık...

Son zamanlarda kriptoda liq olma sözcüğü çok sık gündeme gelmeye başladı. Bitcoin'de geçen hafta sonu yaşanan hızlı düşüş sonrası çok sayıda yatırımcı liq oldu ve büyük zarar etti. Liq olmak yatırımcıların kabusu ve asla istemedikleri bir şey haline geldi. Peki liq olmak ne demek? Kriptoda liq nasıl olunur? Liq olunce ne olur? Liq olmamak için neler yapılmalı?

Liq olmak ne demek? Nasıl liq olunur?

Kripto para piyasasında liq olmak yani tamamen tasfiye olmak demektir. Yani bir yatırımcının başlangıç teminat bakiyesinin kısmen veya tamamen teminat kaybı nedeniyle pozisyonunu zorla kapatması demektir.

Başka bir deyişle toplam zarar teminat miktarını geçer. Bir yatırımcı, kaldıraç kullandığı bir pozisyon için margin gereksinimlerini karşılayamadığında yani pozisyonunu açık tutmak için yeterli bakiyeye sahip olmadığında olur. Liq olmak, hem marj hem de vadeli işlemlerde gerçekleşir.

Bu yüzden kaldıraç kullanarak alım satım yapmak getirisi yüksek de olsa riskli bir işlemdir.

Liq olma formülü ise şöyledir:

Tasfiye Yüzdesi = 100 / Kaldıraç Oranı

Örneğin, 10x kaldıraç kullanırsanız, bir varlığın fiyatı sizin pozisyonunuza göre %10 hareket ederse pozisyonunuz liq olur (100/10 = 10).

Borsaların bunu yapmasına izin verilir çünkü kaldıraçlı pozisyonlarla ticaret yaparken borsadan borç para alırsınız. Esasen tasfiye, borsanın bu tarz işlemlerde para kaybetmemesi için son çare olarak bir sigorta poliçesi görevi görür.

Liq olunca ne olur?

Liq olunca kullanıcı varlıklarının hepsini kaybetmesinin yanı sıra aynı zamanda platform tarafından uygulanan cezalara da tabidir.

Liq olmamak için ne yapmalı?

Bu riski tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Kaldıraç oranınız ne kadar yüksek olursa risk de o kadar yüksektir.

Riski azaltmak için bazı formüller uygulayabilirsiniz.

Stop loss kullanma: Yapacağınız en mantıklı şeylerden biri stop loss kullanmadır. Borsaya bir emir girerek pozisyonunuzu otomatik olarak kapatabilirsiniz. Ancak hesap seviyeniz stop loss seviyenizin üzerindeyse stop loss emri tetiklenmeden hesabınız tasfiye edilebilir.

Marjin oranını takip edin: Dikkat etmeniz gereken bir diğer şeyse marj oranını izlemektir. Bu marjın %100'e ulaşmamasını içerir. Marj %100'e yaklaştığında, daha fazla bakiye ekleyerek pozisyonu canlı tutarsınız. Bu, tasfiye riski olmadan uzun süre işlem yapmaya devam etmenizi sağlar.

Daha düşük kaldıraç kullanma: Daha düşük kaldıraç kullanmak hesabınızın daha güvende kalmasını sağlar. Yüksek kaldıraç, yüksek kazanç olsa da riski de yüksektir. Bu durumda bütün bakiyenizi kaybedebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz