BDDK’nın finansal istikrarı güçlendirmek ve bireysel harcamaları gelirle uyumlu hale getirmek amacıyla hazırladığı düzenleme kapsamında, toplam kredi kartı limiti 400 bin TL’nin üzerinde olan kullanıcılar için limit kısıtlaması uygulanacak. Buna göre 400 bin TL ile 750 bin TL arasındaki limitlerde yaklaşık yüzde 50, 750 bin TL üzerindeki limitlerde ise yüzde 80’e varan düşüş yapılabilecek.
400 BİN TL ALTI LİMİTLER ETKİLENMEYECEK
Düzenleme kapsamında kredi kartı kullanıcılarının büyük bölümünün doğrudan etkilenmeyeceği belirtiliyor. BDDK verilerine göre Türkiye’de kredi kartı kullanıcılarının yaklaşık yüzde 75’i 400 bin TL altında limite sahip bulunuyor. Kurum, düzenlemenin özellikle kullanılmayan yüksek limitlerin azaltılmasına yönelik olduğunu vurguluyor.
Ayrıca bankaların kredi kartı limitlerini kademeli olarak tüketicinin gelir düzeyi ile uyumlu hale getirmesi hedefleniyor. Yeni dönemde kredi kartı limit tahsisi sırasında gelir bilgilerinin resmi sistemlere raporlanması da zorunlu olacak.
YENİ BAŞVURULARDA GELİR BELGESİ ŞARTI GÜÇLENİYOR
Yeni kredi kartı başvurularında bankaların müşterilerden gelir beyanı ve doğrulayıcı belge talep etmesi zorunlu hale gelecek. Bu adımın, kontrolsüz limit artışlarının önüne geçmesi ve ödeme performansının sürdürülebilir hale getirilmesi için atıldığı ifade ediliyor.
UZMANLARDAN FARKLI GÖRÜŞLER
Ekonomist Arda Tunca, düzenlemeyi iç talebi kontrol altına almak açısından gerekli görürken, bazı uzmanlar ise kredi kartı limitlerinin ekonomik sıkışmanın nedeni değil sonucu olduğunu savunuyor. Eleştiriler, özellikle uygulama kriterlerinin net olmaması ve bankalar arasında farklı uygulamaların oluşabileceği endişesi üzerinde yoğunlaşıyor.
TURİZM VE EĞİTİM SEKTÖRÜNDEN UYARI
Limit kısıtlaması en çok taksitli satışın yoğun olduğu sektörleri etkileyebilir. TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Hamit Kuk, Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği Başkanı Mehmet Gem, Birleşik Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, erken rezervasyon ve taksitli tatil satışlarında talep daralması yaşanabileceğini belirtirken, eğitim sektöründe ise yüksek ücretli özel okul ödemelerinde sorun yaşanabileceği ifade ediliyor.


