İZ GAZETE- Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem Türkiye’yi yasa boğdu. Kahramanmaraş başta olmak üzere; Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı da sarsan depremde can kaybı git gide yükselirken arama kurtarma çalışmaları da sürüyor. Deprem bölgesine gitmek üzere yolda olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay, İz Televizyonu’nda yayınlanan Deprem Özel programına canlı bağlanarak değerlendirmelerde bulundu.

Ekran Resmi 2023-02-07 14.11.12

Kara yolları tıkalı

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, hava şartlarından dolayı yolların tıkandığını ve yardımların gerekli bölgelere ulaşamadığını belirterek, “Ereğli-Adana arasındayız. Dün gece yola mahsur kaldık. Şu anda deprem bölgesine ulaşmaya çalışıyoruz. Burada anlaşılması gereken çok önemli bir sorun var; deprem bölgesine ulaşan kara yolları tıkalı… Anormal bir kar yağışı, soğuk ve tipi var. Yolları açık tutamıyorlar. Yol boyunca yüzlerce kaza var. Bütün arkadaşlar yollarda kalıyorlar ve deprem bölgesine ulaşamıyorlar. Kara yolundan deprem bölgesine ulaşmak şu an çok zor… Hava yolunun kullanılması lazım. Anladığım kadarıyla Adana ve Malatya Hava alanı bu iş için müsait… Dünden beri İzmir Büyükşehir Belediyemizin kaldırdığı uçak dışında, uçakla kargo göndermeye çalışıyoruz fakat uçak bulamıyoruz. Dün, uçakların kabul etmediği söylendi, bugün arkadaşlarımız araştırıyorlar, bulurlarsa gönderecekler. On tane şehirde milyonlarca insan; elektriksiz, susuz, gıdasız, açıkta kalmış vaziyetteler. Enkazdakilerin kurtarılması bir yana, kurtarılanlar da yaşayamayacak durumdalar. Yardım ulaştırılamıyor. Bunun en önemli nedeni; Konya ve civarında hava şartlarının çok kötü olması ve yolun tıkalı olması… Biz de bunu yaşadık. Şu anda Adana’ya doğru gidiyoruz ama yol boyunca çok fazla araç yolda kalmış vaziyette… Kara yollarının, buradaki yolları derhal açması lazım ama gördüğümüz kadarıyla ya çok az çalışma var ya da hiçbir çalışma yok. O yüzden yollar açılamıyor, trafik ilerleyemiyor” diye konuştu.

Bir an önce tahliye edilmeli

Karşıyakalıların destansı bir dayanışma örneği gösterdiğini ve tüm yardım noktalarına yardım yağdırdığını söyleyen Başkan Tugay, “Çadıra, uyku tulumuna, tüplü ısıtıcıya ve gıdaya çok ihtiyaç var. İnanılmaz yardım toplandı, bir sürü tır yola çıktı ama alana ulaşamıyorlar. Çok geniş bir alanın etkilendiği düşünülürse çadır, uyku tulumu, tüplü ısıtıcı ve gıda malzemesinin bu alanlara bir an önce ulaştırılması gerekiyor. İnsanlar orada uzun süre bu şartlarda yaşayamazlar, normal şartların olduğu şehirlere tahliye edilmeleri gerekiyor. İzmir’deki otellerin bu noktada harekete geçtiğini duydum, çok doğru bir şey… Ama bahsettiğimiz insanlar, yüz binlerce, milyonlarca… O yüzden insanları taşımak için harekete geçilmesi lazım. Ancak şu an kullanılacak en iyi yol hava yolu…” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya