İZ GAZETE - Karabağlar Belediyesi Aralık ayı meclisi dün akşam bir araya geldi. Kadın-erkek eşitliği komisyonunun önderliğinde tüm parti grupları bu yıl dünya genelinde belirlenen “turuncu” renkli atkılar ile meclise katılıp kadına şiddetle mücadele farkındalığı yarattı.

Sonrasında AKP grubu adına konuşan Bilen Aras’ın “Güçlü iktidar olmazsa olmaz şartlardan biridir bununla alakalı adalet ve kalkınma Partisi grubu bu 17 yıllık iktidarı döneminde cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gereken hassasiyeti göstermıştır” ifadesine Cumhuriyet Halk Partisi grubundan tepki geldi.

CHP Kadın Meclis Üyesi Dila Koyurga’nın da söz hakkı alması üzerine meclis gerildi.Koyurga, “Ben cevap hakkı hissettim bir kadın olarak. Aslında insan hakları haftasına dair bir anma sayarsak şayet Bilen Aras’ın hatırlatmaları insan hakları konusunda evet gözden geçirilmesi gereken bazı maddeler, kanun maddeleri. Ancak bir kadın olarak çok rahatsız oldum ki kadına şiddetle mücadeleyi ele aldığımız bu mecliste bakıyoruz kadına şiddetle mücadele anlamında hiçbir yaptırım yokken sanki sayılan kanunların böyle bir modern çağda üstelik kadının lüksü gibi bizim yüzümüze vurulması oldu bu konuşma burada. Bu yasalar yada geçici hükümlülükler değil konuşulması gerekenler. Kadını erkekle eşit görmeyen, toplumsal yaşamda yok sayan, hatta bugünkü 39 maddelik yargı paketinde dahi kadına şiddetle mücadeleyi ele alan direkt bir yasa ve yaptırım oluşturmayan siyasi anlayışa biz teslim olmayacağız” dedi.

BAŞKAN MÜDAHALE ETTİ

CHP’li diğer meclis üyeleri de söz alıp destekleyici görüş bildirdikten sonra AKP’li ve CHP’li sıralardan çıkan sesler sonucu Muhittin Selvitopu ‘Karşılıklı müdahale olmasın, herkes görüşlerini bildiriyor’ diyerek müdahale etti.

‘ALLAH RAZI OLSUN MU DİYELİM?’

Koyurga ayrıca “Biz kadınlar her gün bir kadının cinayete kurban gitmesinin acısı ile doluyken bu hatırlatma sadece tahrik niteliği taşır. Sayılan kanunlarlarda bir cümle geçiyor şiddetle ilgili o da “ şiddet gören kadınların sağlık masrafları.” Peki öldüğünde? O da cenaze masraflarına giriyor sanırım. Allah razı olsun mu diyelim? Bizim tüm kaygımız endişemiz ve öfkemiz daha dün burnumuzun dibinde bir kadın bıçaklanarak öldürülmüşken, 23 kez yardım çığlığı atıp sesi duyulmayan ve sonunda öldürülen bir kadın varken bu ülkede, Bilen Bey iktidar partisi temsilcisi olarak açık yüreklilikle çıkıp Adalet ve Kalkınma Partisi 17 yıllık iktidar döneminde gereken hassasiyeti göstermiştir diyor. Yahu aklımızla dalga mı geçiyorsunuz? Yada vicdanınızın tartısı bu kadar mı bozuk?” şeklinde konuştu.

'KADINA ŞİDDET KONUSUNDA SAKİN KALAMIYORUZ'

Dila Koyurga,“Saydığınız kanunların arasında hiçbir tanesi kadına yönelik şiddeti engelleme ya da bir yaptırım kanunu değil. Evet annenin gebelik döneminde, çocuktan sonraki döneminde yardımcı olacağı kanunlar var belki. Bu sadece insanın haklarını ve annenin, kadının hayatını daha rahat idame ettirebilmesi için çıkarılan lüks olmayan belki de mecburi olan kanunlardır. Bunlar lütuf değil bir devletin zaten yapması gereken şeyler. Zaten 3-5 tane kanun var faydalanabildiğimiz bunu da biz sürekli duyacaksak... Açıp kendimiz zaten bunları okuyabiliyoruz, elimizden geldiğince faydalanmaya çalışıyoruz ama bizim görmek istediğimiz şunlar AKP’li meclis üyelerimizden beklerdim ki çok da mutlu olurdum, destek olurduk, keşke çıkıp deseydiniz ki 39 maddelik yargı reformu paketinde neden direkt kadına şiddetle ilgili bir yaptırım yok. Bunu sorgulamalarını beklerdim. Öyle bir madde olduğunda ancak burada çıkıp biz yaptık demelerini en azından beklerdim. Tekrarlıyorum kadına şiddet konusunda sakin kalamıyoruz. Hepinizin böyle olduğunu düşünüyorum. Umarım bir gün bu konuda kimse kendini filtreden geçirmek zorunda hissetmez” diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi