Aralarında kadın örgütleri, dernek ve inisiyatiflerinin yanı sıra siyasi partilerden, sendika ve meslek örgütlerinden kadınların da bulunduğu onlarca kadın örgütü dün İstanbul, Adana, Ankara, Antakya, Bursa, Balıkesir, Bodrum, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Manisa, Trabzon, Hopa ve Mersin’de sokağa çıktı. Kadınlar, Müftülere nikah yetkisi getiren yasaya ve Mağdur Hakları Yasasına tepki gösterdi. 

İzmir’de kadınlar Karşıyaka Çarşı girişinde bir araya gelerek kampanya kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” yazılı pankartı taşıyan kadınlar “Bu yasalar böyle geçmeyecek”, “AKP’den hesabı kadınlar soracak” sloganları attı. 

'ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK CİNSEL İSTİSMARDIR'

Ortak açıklamayı Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Kadın Sekreteli Eylem Tunalı okudu. Müftülüklere nikâh yetkisi verilmesinin eşitsizliğin garantisi olduğunu belirten Tunalı “Kadınlar evlenmek veya boşanmak için, erkeklerin çıkarına olacak şekilde dini referansları temel alan bir kuruma başvuruyor olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı sosyal politika alanından ve medeni haklarımızla ilgili konulardan çekilmelidir” dedi. Çocuk yaşta evliliklerin cinsel istismar olduğunu hatırlatan Tunalı yasada evliliklerin engellenmesi ve suç olarak düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tunalı, “Anayasa'dan başlayarak pek çok kanunda yer alan sınırları belirsiz ‘Genel ahlak’ kriteri hâlihazırda kadın ve LGBTİ’lerin hayatlarının her alanında insan haklarına aykırı yaptırımlarla karşılaşmalarına neden oluyor. Bu nedenle ‘Genel ahlak’ gibi bir şartın eklenmesi kabul edilemez” dedi. Şiddetin kadın-erkek eşitsizliğinin bir sonucu olduğunu görmezden gelen Mağdur Hakları Yasası’nın şiddetin önünü alamayacağını belirten Tunalı, “İçinde bulunduğumuz koşullarda kadınlara özel, güçlendirici ve koruyucu yasal düzenlemeler yapılmadan, bitmek bilmeyen kadın cinayetleri ve şiddet engellenemez. Ayrıca sayılan suçlar kapsamına girmeyen ama kadınların hayatını etkileyen taciz, ısrarlı takip, psikolojik şiddet vakaları için de geçerli kılınmalıdır” dedi.

'İTİRAZIMIZ VAR'

Tunalı, “Bu tasarılar toplumun yarısı olan biz kadınları doğru ve eksiksiz bilgilendirerek, yararımız için çalışan kadın örgütlerini sürece katarak bizlerle birlikte tartışıp çalışarak hazırlanmıyor. Bu böyle oldukça bizim ihtiyaçlarımıza karşılık gelmeyecek, hatta bizleri daha eşitsiz ve güvensiz hale getirmeye devam edecekler. Bunun sonuçlarına katlanacak olan yine kim olursak olalım veya nasıl hayatlar yaşarsak yaşayalım biz kadınlar olacağız. Hayatlarımızı belirleyecek yasaların bize sormadan yapılmasına itirazımız var” dedi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi