ASYA YAŞARİKİZ/İZGAZETE - İzmir Barosu önünde toplanan kadın avukatlar, ellerinde ‘evlilik affına çocuk evliliklerine hayır’, ‘yargıda cinsiyetçi kararlara son’, ‘6284 yaşatır’ dövizleri taşıdı.

Kadınlar tarafından yapılan açıklamada, 8 Mart 1857’deki kadın direnişini hatırlatıldı. Kadınların o tarihten bu yana dünyanın her yerinde farklı dillerde evde, işte ve sokakta ataerkil zihniyetle mücadele ettiğine dikkat çekilen açıklamada “Hala aynı işi yapan kadın ve erkek arasında ücret uçurumu var, terfi alabilmek için hala cam tavanı kırıp geçmemiz gerekiyor ve hala başta kriz dönemleri olmak üzere yaşanan her istihdam daralmasında önce kadınlar işten çıkarılıyor” denildi.

Türkiye’de son 10 yılda en çok 2019 yılında kadının öldürüldüğünün altı çizilen açıklamada, 474 kadının öldürüldüğü ifade edildi.

Suriye’deki emperyalist çatışmalara da değinen kadınlar “Suriye’de şiddetin her türlüsüne kadınlar ve kız çocukları maruz kalıyor. Çünkü erkeklerin savaşlarında kadına şiddet ve tecavüz bir zafer göstergesi” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki eril zihniyetin kadınların en büyük kazanımı olan 6285,4 sayılı yasaya ve İstanbul Sözleşmesi’ne saldırdığına dikkat çekilen açıklamada, yasa ve sözleşmeye yapılan eleştiriler ‘kirli bir propaganda’ olarak nitelendirildi.

Türkiye’nin kadın haklarında karanlık bir tablo çizdiğini söyleyen kadınlar kadın haklarını savunmaya devam edeceklerini söyledi. İzmir Barosu kadın avukatları, son olarak tek bir kadının dahi ölmediği, kadınların şiddete maruz kalmadığı, eşit işe eşit ücretin hayata geçirildiği, ev içi emeğin karşılığının olduğu, devletin tüm imkanlarıyla kadınları koruduğu günleri sağlayana dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Kadın Komisyonu avukatlar da, baronun Özgür Kürsüsünde söz alarak kadınların isyandan vazgeçmeyeceklerini söyledi ve “Biz kadınlar buradayız. Dünya döndükçe de her yerde olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Ege Üniversitesi kampüsünde yaşanan bir kaza sonucu hayatını kaybeden öğrenci Sezen Zambak’ın arkadaşları TMMOB İKK öğrencileri de baronun Özgür Kürsüsü’nde konuştu. Öğrenciler “Sezen için, adalet için 13 Mart’ta Bayraklı Adliyesi’nde olacağız. Her birlikte olalım, erk adalet değil gerçek adalet isteğimizi orada bir kez daha duyuralım.” dedi.

Editör: Haber Merkezi