ŞERMİN ÇOLAK-YAREN KARAASLAN/İZGAZETE -  KESK’e bağlı Tüm Bel Sen 1 no’lu Şubesi, Muğla’da eski erkek arkadaşı tarafından katledilen Pınar Gültekin ve katledilen tüm kadınlar eylem düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen eyleme çevredeki kadınlar da destek verdi. Kadınlar sık sık, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Yasayı uygula kadını yaşat”, “Kadına uzanan eller kırılsın” sloganları attı.

“MEMLEKET KADIN MEZARLIĞI OLMAYACAK”

Eyleme katılan kadınlar adına konuşan Tüm Bel Sen 1 no’lu Şube Başkanı Buse Engin, “Pınar Gültekin'in Cemal Metin Avcı tarafından katledildiği haberini aldık. Neredeyse her gün öldürülüyoruz. Cezasızlık ve cezalarda indirim erkek şiddetine cesaret veriyor. Kadınların giydiği, içtiği, hangi saatte dışarıda olduğu ya da makbul ilişki yaşayıp yaşamadığı cinayetin önüne geçiveriyor. Bizler artık haberlerde ya da sosyal medyada her kaybolan kadın veya çocuğun cansız bedenleri bulundu denilerek bir kaç kınama mesajı ile geçiştirilmesinden bıktık. Bizler yaşamak istiyoruz, eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Faillerimiz cezasız kalmasın erkek şiddeti ve katliamlar dursun istiyoruz, bizlerin yaşamını teminat altına alan İstanbul Sözleşmesinden geri adım atılmasını kabul etmiyoruz, İstanbul sözleşmesi yaşatır diyoruz” dedi. İstanbul Sözleşmesi’nin önemini ayrıntılı bir şekilde anlatan Engin, “söylemlerle sözleşmenin gereğini yapmayan kolluk kuvvetlerine, erkek yargıya, patriyarkaya, iktidara, Cemal Metin Avcı’ya hep birlikte Pınar Gültekin’in ve tüm kadınlar katledilişinin hesabını soracağız. Bu memleketin kadın mezarlığına çevrilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ”

Eyleme katılanlardan Serpil Güngör ise, cinayetlere siyasi olarak bakıldığını ama kadın hakları açısından da bakılması gerektiğini yoksa bu cinayetlerin artmasından korktuğunu belirtti. Güngör, yasalarda bile ölümlerin ‘adam öldürme’ olarak geçtiğini ve bunun insan öldürme olarak düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Eyleme katılan diğer bir isim olan Melek Güven de üzüntü içinde olduklarını bu cinayetlerin son bulmasını istediğini dile getirdi.

“KAZANDIĞIMIZ HAKLARI KAYBETMEYECEĞİZ”

Kadınlara yönelik şiddetin cezalarının artmasını talep ettiklerini söyleyen Şule Alpsoy, “Biz alanlarda olmaya ve sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” dedi. Cinayetlerin tesadüf değil devlet politakasının sonucu olduğunu ve her gün öldürülen kadınların adını anmanın utanç olduğunu söyleyen Özlem Bayat da, “Buna son vermek için kadınlar örgütlenmeli ancak devletin de yaptırımlı ve caydırıcı politikaları olmalı. İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının söz konusu olması bile aslında kadın cinayetlerine yol açmak demek. Bu sözleşmeler kadınların mücadelesinin bir sonucu ve biz kadınlar olarak kazanımlarımızın arkasındayız. Sokakta kazandığımız haklarımızı kaybetmemek için mücadele edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Akyaka Mahallesi’nde yaşayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz’da Menteşe ilçesindeki alışveriş merkezine gitmek için evden ayrılmış, aynı gün ablası Sibel Gültekin ile telefonla görüştükten sonra bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Gültekin'in kaybolmasının üzerinden 5 gün sonra cansız bedeni ormanlık alanda bulunmuş ve eski erkek arkadaşı Cemal Metin Avcı tarafından katledildiği öğrenilmişti.

Editör: Haber Merkezi