Eşit Yaşam Derneği Başkanı Seniye Nazik Işık, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle hükümetin adaleti eşitliğin karşısına koyarak kadının eşit insan olmasını hak, hukuk temelli kılmak yerine bir vicdan meselesine indirgediğini öne sürdü. Işık, şöyle konuştu:

"Cinsiyet eşitliğine inanmayan bir hükümet var. Zihniyetleri, kadınları hayatın içine daha çok çekmek değil, tam tersine 'Bol bol doğurun, evinizde olun, çocuk büyütün, dışardaki işler geçici, sizin asli işiniz anneliğiniz, eş oluşunuz' diye özetlenebilir. Devletin sorumluluğu, 'sadaka ver iyilik yap' yaklaşımıyla, elimize 3-5 kuruş vermekle yerine getirilmiş sayılıyor. Ailelerimizdeki herkesin, yaşlının, hastanın, engellinin bakımı üstümüze yığılıyor. Bütün bunlar, torba yasaların içine sokuşturulan maddelerle, kamuoyunda yeterince tartışılmadan, kadın örgütlerinin görüşü sorulmadan yapılıyor. 'İşsizliğin sebebi kadınların çalışmasıdır' diyecek kadar açık sözlü bu zihniyete göre, ekonomik krizin bitmesi en çok kadınları sevindirecek. Çünkü işe gitmek zorunda kalmayacak, evlerimize dönebileceğiz. "Aile var, sen yoksun" diyen bu yaklaşım söylemle de yetinmiyor, kavramları iğdiş ediyor. Adaleti eşitliğin karşısına koyarak kadının eşit insan olmasını hak, hukuk temelli kılmak yerine bir vicdan meselesine indirgiyor. Böylece 10 yılda 5 binden fazla kadının öldürülmesi, 10- 15 yaşındaki kız çocuklarına onlarca kişinin tecavüz edebilmesi, kadınların sokak ortasında, devletin korumasında ya da devlet hastanesinde bakım altındayken öldürülmesi hep kara vicdanlıların işine dönüşüyor. Suçluların cezalandırılması taleplerimiz şeriatın kestiği parmak lafları edilmesine yol açıyor, tecavüzcülere linç, hadım etme gibi cezalar getirilmesi, idam cezasını geri getirme gibi alakasız önerilerle karşılanıyor."

"BULUP DA GİDEBİLENE AŞK OLSUN!"

Mor Çatı Sığınma Vakfı'nın kurucularından olan Nazik Işık, Türkiye'de sadece 14 Şiddeti Önleme Merkezi (ŞÖNİM) olduğunu hatırlatırken "Memleketteki sığınak sayısı çok yetersiz. 23 bin yetişkin kadına bir yatak düşüyor. Kadınları şiddete karşı korumak devletin görevi, ama 81 il 986 ilçeye hizmet veren sadece 14 ŞÖNİM var. Bulup da gidebilene aşk olsun! İlgili bakan hanım, hizmet üretmekle değil, 'Sayılara takılmak seçici algıdır' deyip gerçekleri dile getirenleri suçlamakla meşgul. Mecliste davet edildiğimiz Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komsiyonu'nda bile gerçekleri değil alkışlarımızı duymak istiyorlar. Alkış yoksa azar var, aşağılama var, had bildirme var. Bunları yapan milletvekilini kınadığını bile duyamadığımız kadın bakanlar, kadın vekillerle bu iktidar bize hangi kutlu geleceği sağlayabilir" dedi.

"SİYASETİN KADINA İHTİYACI VAR"

Nazik Işık, siyasetin kadına ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, iktidardan umudumu kestiğini ancak, tüketmediğini ifade ederken şöyle konuştu:

"Kadınlardan; özellikle yaşamak ve yaşatmak için çırpınan kadınlardan çok umutluyum. Parklarda çocuğu, yaşlısı, engellisi ve kendisi güvende olsun diye uğraşan kadınlar, yarın kendi temsilcilerini meclislere gönderecek. Memleketin tencerelerin, tavaların, kaşıkların, ekmek teknelerinin, el-yer-bulaşık ve hatta çocuk-hasta bezlerinin, özetle kadınların siyasetine ihtiyacı var. Huzuru, barışı, refahı, eşitlikçi, adaletli, insani bir geleceği kadınlar üretecek, gerçekleştirecek. Ancak o zaman el ele tutuşabilir '8 Mart'ımız kutlu olsun' diyebiliriz."

Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi