Kamudaki görevlerinden KHK ile ihraç edildikten sonra evde yaptıkları pasta, börek ve diğer ürünleri satarak geçimlerini sağlıyor. İzmir Bayraklı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 23 yıllık memur Maile Ariç, 18 yıllık öğretmen Ebru Dinçel ve 20 yıllık öğretmen İlknur Alçelik, KHK ile ihraç edildikten sonra “Bizler en iyi yaptığımız şeyi yaparak bir araya geldik. Hem ekmeğimizi hem de derdimizi paylaşıyoruz. Kocalarımızın karısı, çocuklarımızın anası olmamızı istediler ama başaramadılar. Başaramayacaklar. Bu dayanışma bitmez” diyorlar.

"GÜÇLÜ KADINLARIZ"

Üç kadın. Üçü de ihraç edildikten sonra İzmir’de dimdik ayakta durarak hem ekonomik hem de politik mücadelelerini sürdürmüş. O kadınlardan biri olan 20 yıllık öğretmen İlknur Alçelik Akikol hiç beklemediği bir zamanda ihraç edildi. Devlet memurluğundan sadece yüz kızartıcı suç işleyenlerin atıldığını belirten Akikol şunları anlatıyor: “Öyle bir suç işlemeyeceğimizi çok çok iyi biliyorduk. Yıllarca emek harcadık. En iyisini, en güzelini yapmak için uğraştık. Demek ki bu birilerini rahatsız etti. Tecavüzcüler ortalıkta dolanırken bizler işimizden, ekmeğimizden edildik. Çocuklarımızın geleceğinden edildik. İlk günler sudan çıkmış balık gibi oldum. Biz kadınlar güçlüyüzdür. Bizi tamamen ortalıktan silebileceklerini düşündüler. Kocalarımızın karısı, çocuklarımızın anası olmamızı istediler ama başaramadılar. Başaramayacaklar. Bizler ayakta durmayı çok iyi becerebilen insanlarız. Arkadaşlarla bir araya gelip birçok iş yaptık. El emeklerimizi sattık” ifadelerini kullanıyor.

‘EKMEĞİ DE DERDİ DE PAYLAŞIYORUZ’

Maile Ariç ise ihraç karşısında çabuk toparlandıklarına değinerek şöyle konuşuyor: “İş üretmeye başladık. Sadece kendi ekonomik ihtiyaçlarımız için değil başka arkadaşlarımızın için de bir şeyler yapabiliyoruz. Hem sendikal, hem demokratik hem de kadın mücadelesini kollektifleştirebiliyoruz. Bir araya gelip bir şey üretme fikri bir anda doğdu. ‘Neler yapabiliriz’ diye düşündük. Onu da ihtiyaçlar belirledi. Çok zorlandığımız zamanlar da oldu. Evlerimiz birbirine uzak. İşbölümü doğal akışında oluştu. Grubun börekçisi benim. Birbirimizin evlerinde kalıyoruz. İşin dışında dertleşiyoruz. Yani hem ekmeğimizi hem de derdimizi paylaşıyoruz. Şimdilik akmıyor ama damlıyor. Zamanla başka kadınları da dahil etmek gibi bir isteğimiz var. Seçim döneminde de seçim için çalıştık. Farkındalığımızı, her şeyimizi paylaşıyoruz.”

"HERKES BİZE DESTEK VERİYOR"

KHK ile ihraç edilen 18 yıllık öğretmen Ebru Dinçel, “İhraç edilen üç kadınız. AKP bizi sosyal ölüler haline getirmeye çalışıyor. Bizler en iyi yaptığımız şeyi yaparak bir araya geldik. Pasta, börek, sarma gibi ürünleri evlerimizde yaparak satıyoruz. Ailelerimiz ve arkadaşlarımız bize destek veriyor. Dışardan bir şey almak yerine bizden alıyorlar. Bizim aramızdaki bu dayanışma hep vardı hep var olacak. Bu dayanışma bitmez” diyor.

CUMHURİYET

Editör: Haber Merkezi