İzmir'in Ödemiş ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Lübbey Köyü, adını hayalet köy olarak duyurdu.

Köye hayalet denilmesinin nedeni ise köyde sadece 8 kişinin yaşıyor olması. Lübbey, 1950'li yıllarda sıradan bir köy iken, köylülerin burayı bir bir terk etmesi ile terk edilen bir köy haline gelmiş.

Köylülerin köyü neden terk ettiği ile ilgili farklı iddialar olsa da gerçek neden ise buranın engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olması ve köye elektriğin gelmemesi. Hal böyle olunca köylüler bir bir elektrik olan bölgeye taşınmış. Köyde ise sadece 8 kişi kalmış.

Bir zamanlar köyde 130 hane bulunuyormuş sayısı izin zamanla 5'e kadar düşmüş.


Lübbey bir zamanlar Türkmen köyüymüş


Lübbey Köyü’nün geçmişi antik çağlara kadar dayanıyor. Lübbey’in de içinde bulunduğu Ege’deki birçok bölge, tarihte Türkmen beyliklerine ev sahipliği yapmış. 1300’lerin başından itibaren bölgede hüküm süren Aydınoğulları bir Türkmen beyliğiydi. Beyliğe başkentlik yapan Birgi, Küçük Menderes havzasının Ödemiş’e bağlı bir başka tarihi yerleşim yeri olmuştu. Lübbey’in kuruluş tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da geçmiş tarihine göre değerlendirildiğinde 19. yüzyıl sonunda kurulmuş bir Türkmen yerleşimi olduğu düşünülüyor.

Efeler Yolu sayesinde yeniden doğuyor

Terk edilmesi ile ünlü olan köy şimdilerde ise yeniden hayat buluyor. Efeler yolu sayesinde bölgeyi ziyaret edenlerin sayısı da artmış durumda. Özellikle fotoğraf tutkunları bu köyü tercih ediyor.

Köyü yeniden hareketlendirmek adına köyde bir de butik otel açıldı. Köy, özellikle hafta sonları vatandaşlardan büyük ilgi görmeye başladı.

Köyün ünlenmesi ile birlikte köyde bulunan bazı evler yenilenmeye başladı. Ziyaretçileri ise köyde yaşayan birkaç kişi karşılıyor ve hafta sonları yaptıkları ürünleri satmaya çalışıyorlar.

Lübbey Köyü’ne nasıl gidilir?


İzmir’in Ödemiş ilçesine 13 km uzaklıktaki Lübbey Köyü’ne ulaşmak için öncelikle Ödemiş’in merkezine gelmeniz gerekiyor. Daha sonra merkezden kuzey yönünde giderken Ortaköy ve Üzümlü köylerini takip ederek Çamyayla Köyü’ne ulaşacaksınız. Şuanda Lübbey Köyü, Çamyayla Köyü’ne bağlı olduğu için bu rotayı takip etmeniz gerekiyor. Merkeze 13 km uzaklıkta olmasına rağmen köy denizden yaklaşık 500 metre yükseklikte ve Bozdağlar’ın eteğinde olduğu için yol boyunca aracınız ile dağları tırmanacaksınız. Bu yüzden köye ulaşmak beklediğinizden uzun sürebilir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz