İzmir ot yemekleri ile de ünlü bir şehirdir. Bu otlardan biri de şevket-i bostan.

Süt dikeni olarak da bilinen şevketi bostan kış aylarında yetişen bir bitkidir. Ocak ayından itibaren mart ayı sonuna kadar doğada bulunur. Kuzu etiyle yapılan yemeği çok meşhurdur. Haşlayarak salatası da yapılır. Şifalı da olduğu söylenen şevket-i bostanın yemeğini Kemeraltı Çarşısı'ndaki esnaf lokantalarında bulmak da mümkündür.

Şevket-i bostanları temizlemek ise oldukça zahmetli bir iştir. Bu yüzden temizleme işlemi devam ederken, temizlenen kısımların limonlu suda bekletilmesi tavsiye edilir. Aksi durumda temizlenen şevket-i bostanların beyaz kısımları bir süre sonra pembeleşir ve rengini kaybeder.

Peki kuzu etli şevket-i bostan nasıl yapılır?

Malzemeler:


-500 g şevket-i bostan
-250 g kemikli kuzu eti
-2 adet orta boy soğan
-2-3 kaşık sıvı yağ
-2 su bardağı su tuz

Terbiye için

1 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu

Kuzu etli şevket-i bostan tarifi

Şevketi bostanların taze yeşil kısımları ile kök kısımlarının üzerindeki kabuksu lifli doku beyaz kısım ortaya çıkana kadar soyularak ayıklanır, yıkanır. İri parçalar halinde doğranır. Soğanlar yemeklik olarak doğranıp, yağda diriliğini kaybedene kadar hafif kavrulup üzerine kuşbaşı doğranmış kuzu eti ilave edilir. Etler suyunu çekip pembeleşince, ayıklanmış şevket-i bostanlar üzerine eklenip, ara sıra karıştırılarak 10-15 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir. Daha sonra suyu ve tuzu eklenip 30-40 dakika pişirilir. Şevketi bostanların beyaz kısımları yumuşayınca; bir kasede un ve limon suyu çırpılır. Terbiyenin kesilmemesi için kaynayan yemeğin suyundan 1-2 kaşık eklenip bir kere daha çırpılır ve yavaş yavaş yemeğe eklenir. 2-3 dakika daha kısık ateşte pişirildikten sonra ocak kapatılır.

Şevketi Bostan Otu Faydaları Nelerdir?


-Şevketibostan sindirim sistemini destekler
-Gaz problemini gidermeye yardımcıdır
-İltihap azaltıcı etkisi bulunur
-Karaciğer sağlığını korur
-İştah artırır
-Hazımsızlığı tedavi edebilir
-Safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir
-Anti-kanserojen özelliği olabilir
-Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir
-İshal tedavisinde kullanılır
-Emziren annelerin süt üretimini arttırmaya yardım eder

Editör: Özlem Çimen Durmaz