İzmir'in ilçeleri ve köyleri son yıllarda yerli yabancı binlerce turistin akınına uğruyor. İzmir'in en tanınan ilçelerinden biri de Buca. İzmir'in en kalabalık nüfusuna sahip bu ilçede köyler de bulunuyor.

Bu köylerden biri de Belenbaşı Köyü. Köyün en ünlü özelliği ise kiraz yetiştiriciliği. Halkının büyük bir çoğunluğu yörüklerden oluşan bu köyde geleneksel olarak her yıl kiraz festivali düzenleniyor. Tüm Buca hatta tüm İzmir tarafından önemle takip edilen bu festival adeta köyün reklamı haline gelmiş.

Belenbaşı Köyü, Cumhuriyetten önce şu anki yerleşim merkezinin kuzeyinde bulunan “Çorlu Deresi” mevkiinde, “Çorlu Köyü” adı altında yerleşmiş bir Yörük grubunun bulundukları yeri çeşitli nedenlerden dolayı terk etmeleri sonucunda kurulan ve idari yapı olarak İzmir ili Buca ilçesine bağlı bir Yörük köyüdür. Antalya yöresinde yaşayan Karateke Obası'ndan gelerek yerleşik hayata geçtikleri bilinen köyün İzmir yöresine nasıl yerleştikleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yörenin yüksek dağlık oluşu ve otlak meralarının sürü hayvancılığına uygun olması nedeni ile yerleşim yeri olarak seçildiği söylenmektedir.

Belenbaşı Kiraz Festivali

Buca'nın bu şirin köyünde Yörük kültürünü tanıtmak ve kiraz yetiştiriciliğini yaşatmak adına geleneksel olarak her yıl kiraz festivali düzenleniyor. Bu festival Bucalılar ve Tüm İzmirliler tarafından keyifle takip ediliyor. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu festival köyün en önemli reklamlarından biri olarak yer alacak. Gelenekselleşen festival her yıl Mayıs ayının sonu Haziran ayının başı gibi yapılıyor.

Belenbaşı Köyü nerede?

Buca'nın bir köyü olan Belenbaşı Köyü, Nif Dağı'nın eteklerinde bulunan tepe üzerinde kurulmuştur. Batısında Yıldız Mahallesi, güneyinde Karacağaç, kuzeyinde Nif Dağı ve doğusunda ise Kırıklar Köyü bulunmaktadır. Köy İzmir merkezine yaklaşık 30 km, Buca'nın merkezine ise yaklaşık 15 km uzaklıkta yer alıyor.

Belenbaşı Köyü'ne nasıl gidilir?

Aydın Otobanı'nda Buca yönüne doğru giderken Kaynaklar tabelasından içeriye girilir. Yol takip edilir. Buca Meyve Sebze Hali'ne doğru gidilen yolda dört yol ağzındaki kavşaktan, Buca Gölet tabelasına doğru sağa dönülür. Yol dümdüz takip edilir. Yaklaşık 7-8 km sonra Belenbaşı Köyü'ne ulaşacaksınız.

Otobüs ile: Adatepe Aktarma Merkezi'nden 176 No.lu Demirciköy-Adatepe otobüsüne binerek de Belenbaşı Köyü'ne ulaşabilirsiniz.

Editör: Tuğkan Üsküp