İzmir'in tarih kokan iskelelerinden biri olan Pasaport İskelesi, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın etkilerini taşıyan bir yapıdır. Günümüzdeki binası 1926 yılında inşa edilmiş olsa da, 1943'ten itibaren iskele olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu tarihten önce, vapur seferleri için Pasaport'ta şimdiki yerine yakın bir noktada, dubalardan oluşturulmuş portatif bir iskele kullanılıyormuş.

İskele 1867-1886 yılları arasında inşa edildi. İskele binası o dönemde Osmanlı İmparatorluğu pasaport bürosu olarak kullanılıyordu.

Günümüzdeki "pasaport" adı da o zamandan kalmadır. Ancak iskele binası 1922 yılında, İzmir'in kurtuluşunun hemen ertesinde başlayan Büyük İzmir Yangını sırasında hasar gördü. İskele binası 1926 yılında Kazım Dirik'in valilik döneminde, yeniden inşa edildi ve körfez vapur işletmeleri binası olarak hizmete girdi. Bina 1. Milli Mimari stiliyle inşa edilmiştir. İskele 2003 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. İskele, Ağustos 2015'te onarım çalışmaları nedeniyle yaklaşık bir ay kapalı kaldı. Daha sonra, Ekim 2020'de yeniden bakıma alındı. Ocak 2021'de tamamlanan çalışmalar boyunca geçici süreyle hizmet vermesi için Urla'dan yüzer iskele getirildi.

İskele İzmir'de yerel deniz işletmeciliğinden sorumlu olan İZDENİZ tarafından işletilmektedir. Bu iskeleden kalkan vapurlarla aşağıdaki semtlerin iskelelerine ulaşım sağlanır. En yoğun hat Karşıyaka hattıdır.

İşte İzmir'in denizle buluştuğu bu nostaljik köprü, sadece bir iskele olmanın ötesinde, İzmir'in tarihi ve kültürel mirasının da bir parçası. Pasaport İskele geçmişin izlerini taşıyan bir anıt gibi duruyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz