İzmir'in en kalabalık ilçelerinden biri olan Bornova, tarihi ve doğal güzellikleri ile ilgi odağı oluyor.

Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış ve sayısız uygarlığın beşini olmuş olan ilçenin tarihi ise 8 bin 500 yıl öncelere dayanıyor.


Bornova adı nereden geliyor?

Bilinen en eski adı “Birun-u Abad” olan Bornova’da yerleşim Hellenistik çağda başlamıştır. İsmi Osmanlı kayıtlarında Birunabad olarak geçmiş ise de, Farsça "dış, harici" anlamına gelen "birun" kelimesinin, genellikle yer isimlerinde bir özel isimle birlikte kullanılan "-abad" takısı (İslamabad, Haydarabad gibi) ile pek uyuşmaması, Birunabad'ın başka bir ismin tahrif edilmiş veya uyarlanmış şekli olabileceğini düşündürmektedir. İsmin başlangıçta "Burunova" şeklinde geçtiği de öne sürülmüştür.

İzmir'in ilk yerleşim alanı burada

Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü. İzmir’in ilk prehistorik yerleşimi olan Yeşilova Höyüğü, Bornova Ovası’nın ortasında yer alıyor. Yeşilova Höyüğü’ndeki ilk yerleşim, günümüzden 8.500 yıl önce Neolitik Çağ’da başlamıştır. Yassıtepe Höyüğü ise 8.000 yıllık bir yerleşim alanı.

Aynı zamanda İlyada ve Odyssea destanlarının yazarı dünyaca ünlü ozan Homeros’un da Bornova'da yaşadığına inanılıyor.

Bornova'da gezilecek yerler

Bornova hem doğal hem de tarihi güzelliklerin bulunduğu bir ilçe. Doğa ile içiçe olmayı tercih ediyorsanız Homeros Vadisi tam size göre. Burada aileniz ile piknik yapabilir, uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Aynı zamanda Manisa-İzmir karayoluna 2, Bornova’ya 6 kilometre uzaklıkta art arda sıralanan Çiçekliköy ve Yakaköy ise Bornova ve İzmir’in akciğeri olarak biliniyor. Kurudere, Beşyol, Çamiçi, Eğridere, Karaçam, Kavaklıdere, Kayadibi, Laka ve Sarnıç da, şehir yaşamından bunalanlar için ideal yerlerden birkaçı.

Buz pateni Bornova'da yapılır

İlçede bulunan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı da buz pateni, buz hokeyi, yürüyüş yolları, tiyatrosu, sahaları, kafetaryaları ile göze mekanlardan biri.

Bir üniversite bölgesi olan Bornova’daki Küçükpark, 100’ü aşkın işletmesiyle günün her saatinde barındırdığı genç nüfusa eğlence vadediyor. Sadece Bornovalıların değil tüm İzmirlilerin sıkça ziyaret ettiği Küçükpark’ta eğlence mekânlarının yanı sıra fast food ürünlerinden yöresel yemeklere kadar değişik lezzetlerin bulunduğu onlarca restoran bulmanız mümkün.

Köşkleri ile de ünlü

Bornova köşleri ile de ünlü bir ilçe. Bornova’da Belkahve Ata Anı Evi, Peterson Köşkü, Paggy Köşkü, Belhomme Evi, Murat Evi (perili köşk) ve Pandespanian Köşkü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Bornova'nın meşhur yemekleri

Bornova'nın kendine has lezzetleri ise Bornova bamyası ve misket üzümü olarak biliniyor.

Bornova'ya nasıl gidilir?

İzmir Metro'yu kullanarak Bornova'ya kolayca gidebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz