Şubat ayının son günlerini yaşıyoruz ancak havalar şimdiden ısındı bile. İzmir'de bahar havası hakim olurken, vatandaşlar da İzmir'de gezilecek yerleri araştırmaya başladı. İzmir'in gezmeye doyamayacağınız köylerini sizin için sıraladık.

Dünyaca ünlü köy Şirince

İzmir'de köy denilince ilk akla gelen yer Şirince Köyü. Köy, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme gelmişti. Şirince köyü İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alır. İzmir'e 83 km uzaklıkta bulunan köy Selçuk'a ise 8 km uzaklıktadır.

Şirince köyünün tarihi evleri arasında gezebilir, burada bulunan ve harika manzarası olan kafelerde yemek yiyebilir ve bir şeyler içebilir, köylüler tarafından yapılan ürünlerden satın alabilirsiniz.

Dünyanın en iyi 32 köyünden biri Birgi

İzmir'in en meşhur ve güzel köylerinden biri de Birgi köyü. Birgi, 2022 yılında yayınlanan bir listede Dünya'nın en iyi 32 köyü içerisinde yer almayı başardı.

Birgi köyü aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alır. Tarihi yapıları, mis gibi doğası ile Birgi büyük ilgi görmektedir.

Köyde özellikle Birgi evleri, geleneksel Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden birini sunar. Taş ve ahşap malzemelerin ustalıkla kullanıldığı bu evler, avluları, cumbalı pencereleri ve ahşap işlemeleri ile dikkat çeker. Evlerin her biri, dönemin yaşam tarzını yansıtırken, aynı zamanda estetik bir güzellik sunar.

Birgi Köyü, İzmir'in Ödemiş ilçesi sınırları içinde yer almaktadır.

Boncukları ile ünlü yer Nazarköy

Kemalpaşa’nın 29 köyünden biri olan Nazarköy, Kemalpaşa’ya 5 kilometre uzaklıkta dere yatağında kurulmasından dolayı adı Kurudere Köyü iken, el emeği göz nuru göz boncuğu imalatından dolayı 20.03.2007 günü Bakanlık onayı ile ismi Nazarköy olarak değiştirilmiştir. Geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve göz boncuğudur. Nazarköy’de yaklaşık 1950 yılından bu yana nazar boncuğu ocaklarında cam süs eşyaları ve nazar boncukları üretilmektedir. Son yıllara kadar köyde 12 kadar ocak bulunurken günümüzde ocak sayısı 5’e düşmüştür.

Boncuk Çarşısı’nda 1200 derece ocaklarda erkekler tarafından üretilen çeşit çeşit boncuklar, köyün kadınları tarafından tasarlanan takılara, süs eşyalarına dönüşürek meraklılarının beğenisine sunulmaktadır. Yerli yabancı birçok doğasever ve turist gruplarının uğrak yeri haline gelen köy, birçok televizyon ekibi ve gazetecinin de ilgisini çekmektedir. Köyde her yıl düzenlenen boncuk festivali de köye olan ilgiyi artırmaktadır.

Hayalet köy Lübbey

İzmir'in Ödemiş ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve çeşitli nedenlerle halkının göç etmesi sonucu nüfusu 8'e düşen Lübbey Mahallesi, doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çekiyor.

Yürüyüş sporu yapanlar ve fotoğraf tutkunlarının gözde ziyaret noktalarından olan Lübbey, turistik anlamda da ilgi görmeye başladı.

Efeler Yolu'nun açılması ile köy ziyaretçilerin akınına uğradı.

Şehir merkezinde 300 yılık köy: Yukarıköy

Çok şehirden uzaklaşmadan yakınlarda bir köyü ziyaret etmek isterseniz Narlıdere'de bulunan Yukarıköy tam size göre.

Köy 300 yıl önce kuruldu. Köyde bulunan 122 binanın çatıları yenilendi, cepheleri onarıldı. Altyapısı yenilenen, aydınlatma ve peyzaj çalışmaları yapılan köyde bir de yerel üretici pazarı kuruldu.

Yukarıköy'ün kültür turizminin İzmir'deki yeni rotası oldu. Köy, geleneksel mimarisi ile adeta bir müze gibi ziyaretçilerini büyülüyor.

Yukarıköy İzmir'ni Narlıdere ilçesinde bulunuyor. Köy Mithatpaşa caddesine 200 metre uzaklıkta.

Editör: Özlem Çimen Durmaz