İZ GAZETE- İzmir'de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 ve 2 NO'lu Şube, geçtiğimiz günlerde hizmet vermeye başlayan Bayraklı Şehir Hastanesi'nin önünde toplanarak taleplerini dile getirdi.

Kirayı kim ödüyor?

Açıklamada ayrıca Şehir Hastanesi'nde sağlık emekçilerinin yaşadığı kaosa da dikkat çekildi."

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bilindiği üzere Sağlıkta Dönüşüm Programının bir parçası olan Kamu Özel Ortaklığı Kanununa dayanan Yap-İşlet-Devret modeliyle açılan Şehir Hastaneleri, kamu kaynaklarının özel şirketlere aktarılması amacıyla hazine arazilerinin yapımcı şirkete bedelsiz devri, yurt içi ve yurt dışı finans kuruluşlarından hazine garantili kredi imkanları da sağlanarak, yapımı tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından %70 doluluk kapasitesi garanti edilerek,25-49 yıllığına kiralıyor. Hastaneyi yapan şirket inşaattan kar ediyor, 25-49 yıl hastaneyi işleterek kar ediyor.

Peki, kirayı kim ödüyor?

Resmen kaosa döndü

İhalesi şeffaf olmayan ve 2015 yılında yapımına başlanıp, 2018 de bitirilmesi planlanan Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaklaşık 10 yıldır belirsizlik hiç bitmedi.  İhaleyi alan Gama Türkerler şirketleri iki kez uzatma istemelerine rağmen yine de hastaneyi zamanında teslim edemediler.

Basına da yansıyan haberleri anımsayalım, ücretini alamayan işçiler, taşeron sistemin emekçiyi ezmesi hiç eksik olmadı. Tabi bu haberlerden ne Sağlık Bakanlığı ne de Çalışma Bakanlığı rahatsız olmadı. Duymazdan, görmezden geldi.

Yılan hikâyesine dönen açılış, resmen bir kaosa döndü.  Depremde zemin kayması haberleri, güçlendirme çalışması fotoğrafları kamuoyu gündeminden düşmedi. Sendika olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmelerimizde haber yalanlansa da açılışın sürekli ertelenmesi şaibe yarattı.

Yaşayarak görüyoruz

Sendika olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmelerimizde “Kapanacak hastane var mı? Personel istihdamı çözüldü mü?” Sorularımız hep sorun yok şeklinde yanıtlandı. Şu an kaygılarımızın ne kadar gerçek olduğunu yaşayarak görüyoruz. Maalesef hiç kimsenin hiçbir şey bilmediği, liyakatsizliğin diz boyu olduğu, resmen Şehir Hastanesini yapan şirkete acilen para aktarmak için açıldığı, diğer hastaneleri kapatmasalar da işlevsizleştirdiklerini yaşayarak görmekteyiz. Bir kaos halinde açılan Bayraklı Şehir Hastanesinde hem çalışanlar hem de hastalar için her gün sorunlar çığ gibi büyüyor.

Sorunlar hala devam ediyor

Sağlık Emekçileri bu belirsizlikten huzursuz, klinikler tam olarak açılmadığı için mesaiye hangi klinikte başlayacaklarını bilmiyorlar. Hastane genelinde uygulanan çağrı sistemi sebebiyle sağlık hizmetinde aksamalar yaşanıyor hatta bazı aksamalar ne yazık ki hastaların can güvenliğini tehdit ediyor.  Ciddi bir malzeme sıkıntısı yaşanması sebebiyle kimi ameliyat süreleri 2-3 katı süreye çıkıyor. Hala yeterli atama yapılmadığı için özellikle Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’den emrivaki sözlü görevlendirmeler yapılmaya çalışılıyor. Personelin yemek kuyruklarındaki görüntüleri sosyal medyaya yansıdı, çalışanlar için ulaşım, kreş gibi sorunlar hala devam ediyor.

Bölümler tek tek kapatılıyor

Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’de ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’de çalışanların hangi gün nerde çalışacağına dair muazzam belirsizlik var.  Şehir Hastanesinde görevli iken ertesi gün kendi hastanesine çağrılıyor, personel istihdamı konusunda büyük bir plansızlık var ve bu sebeple çalışanlar tedirginlik yaşıyor. İşlevsiz hale gelen diğer hastaneler de hizmet alamayan hastalar en yakın sağlık kurumana başvurmaya çalışıyor ancak hem yoğunluk hem de il genelinde yapılan geçici görevlendirmeler sebebiyle yaşanan personel yetersizliği sebebiyle hastalar hizmete ulaşamazken, o hastanelerde görevli sağlık emekçilerinin iş yükü 2-3 katına çıkıyor. Bu sorunlarla birlikte şehrin merkezinde, hastaların daha rahat ulaşabildiği hastanelerde ki kritik bölümler tek tek kapatılıyor. Bu sebeple ne Şehir Hastanesinde ne de diğer hastanelerde tam olarak sağlık hizmeti verilemiyor.

Kanunlar uygulanmadı

Şehir Hastanelerini açarken Eşit Ulaşılabilir Sağlık Hizmetinin hiçe sayıldığı, halkın sağlık hizmetine ulaşımının engellendiği kısacası halkın hiç düşünülmediği, sağlık emekçilerinin yok sayıldığı, insan olarak dahi görülmediği ortada. Nerdeyse yaka paça arabalarla personel acilen polikliniklerden toplanarak Şehir Hastanelerine götürüldü. Sistem kendi hukukunu bile hiçe saydı ne 657 sayılı kanun ne de diğer kanunlar uygulanmadı.

Taleplerini sıraladılar

Bugün hem hastalar hem de sağlık emekçileri için buradayız ve buradan taleplerimizi bir kere daha yineliyoruz;

v  İL GENELİNDE HİÇBİR HASTANENİN KAPATILMAMASI

v  HASTALARIN SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞMADA YAŞADIĞI MAĞDURİYETININ GİDERİLMESİ

v  VAROLAN HASTANELERDE Kİ GİRİŞİMSEL İŞLEMLERİN YAPILDIĞI BİRİM VE AMELİYAT MASALARININ AZALTILMAMASI

v  PERSONELİN ULAŞIM SORUNUN ÇÖZÜLMESİ, ÜCRETSİZ SERVİSLER KONULMASI

v  SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARININ 24 SAAT NÖBET TUTMAYA UYGUN OLARAK DÜZENLENMESİ

v  7/24 HİZMET VERECEK KREŞ AÇILMASI

v  GÖNÜLLÜ PERSONEL HARİCİ ZORUNLU GÖREVLENDIRMELERİN DERHAL DURDURULMASI

v  NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ VERİLEBİLMESİ İÇİN MALZEME VB. EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ

Editör: Duygu Kaya