İzmir, tarihi geçmişi ile de tarih tutkunlarının ziyaret noktası oluyor. Her köşesinde bir antik kent olan İzmir'in tarih kokan yerlerinden biri de Kyme Antik Kenti.

Ege kıyılarında kurulan en eski kentlerden birisi olan Kyme, Aliağa’nın güneybatısında, günümüzde Nemrut Koyu denilen Namura koyundadır.

Kyme Antik Kenti, Aiolis olarak isimlendirilen kıyı bölgesinin en önemli yerleşim merkezidir. 12 Aiol Kenti arasında en büyüğü olan Kyme Kenti, Aliağa Çakmaklı Köyü yakınlarındadır.

Kuzey Yunanistan’dan gelen halklar tarafından İ.Ö. 11. yüzyılın ortalarında kurulmuş en büyük Aiolis kentidir. Kymelilerin deniz yoluyla yaptıkları ticaret ve tarım ekonomileri için çok önemli iki unsurdur. Side ve güney İtalya'daki Cuma’nın da aralarında bulunduğu bir çok kentin ana şehri olmuştur.

Önemli bir liman kenti olan Kyme’nin antik kaynaklardan elde edilen bilgiler ve günümüzde açığa çıkarılan arkeolojik buluntular ışığında, arkaik dönemde ekonomik açıdan çok geliştiği bilinmektedir ve sikke basan ilk şehirlerden biri olduğu anlaşılmaktadır. İlk basılan sikkelerde; dış yuvarlağı içine yerleştirilen karede, at başı figürünün bulunduğu dikkati çekmektedir.

Klasik dönemde (İ.Ö. 450-323) Aiolis Birliği’nin lideri olması sonrasında Atina Birliği üyesi olan Kyme, Ege şehirlerinin politik tablosu içinde önemli bir yere sahip olmuştur ve İ.Ö. 4. yüzyılın ikinci yarısında dikkat çeken bir ticaret merkezidir.

Erken İmparatorluk Dönemi’nde biri İ.S. 17 diğeri 94 yılında olan ve şehre büyük zarar veren iki deprem yaşanmıştır.

Yazıtlar, antik kaynaklar ve ele geçen buluntulardan anlaşıldığına göre, şehir yaşadığı iki deprem sonrasında dahi önemini kaybetmemiştir.

Kent, özellikle Arkaik ve Klasik dönemlerde zirveye ulaşmıştır. Kyme Antik Kenti'nin günümüze kalan kalıntıları arasında tiyatro, agora (pazar yeri), tapınaklar, surlar ve anıtsal yapılar bulunmaktadır. Ayrıca, kentin Roma dönemindeki zenginliğini yansıtan hamamlar ve villalar da dikkat çekmektedir. Kyme, antik dönemin önemli bir merkezi olmasının yanı sıra, mitolojide de öne çıkar; Homeros'un eserlerinde adı geçen bir yerleşimdir. Bugün, Kyme Antik Kenti, ziyaretçilere tarihî ve kültürel bir yolculuk yapma fırsatı sunmaktadır ve arkeolojik kazılarla sürekli olarak keşfedilmektedir.

Kyme Antik Kenti nerede?

Kyme Antik Kenti, İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunmaktadır.

Kyme Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Kyme Antik Kenti'ne Aliağa'dan kalkan minibüs ve taksilerle gidebilirsiniz.

Özel araçla gitmek isterseniz de yolun yaklaşık 1 saat sürdüğünü hatırlatalım. İzmir'den çıkıp İzmir-Çanakkale yolu üzerinden Aliağa ilçesine varabilir ve ardından Kyme Antik Kenti yönündeki tabelaları takip ederek antik kente ulaşabilirsiniz.

Kyme Antik Kenti'nde bulunan eserler

-Agora
-Tiyatro
-Tapınaklar
-Surlar
-Hamamlar
-Anıtsal Yapılar

Kyme Antik Kenti girişi ücretli mi?

Kyme Antik Kenti için girişler ücretsizdir. Bu yüzden de istediğiniz her zaman ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz