İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Türkiye’deki esnaf kuruluşlarına örnek gösterilecek ‘Mesleki Eğitim Çalıştayı’ düzenledi. İESOB Başkanı Yalçın Ata, hedeflerinin Türkiye’de mesleki eğitimin önünü açmak ve vizyonunu geliştirmek olduğunu söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği altında düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Durmuş Can, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ve İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İESOB Başkanı Yalçın Ata’ya mesleki eğitim konusundaki hassasiyetinden ve desteklerinden ötürü teşekkür etti.
"Ülkemizin geleceği için atılan değerli bir adım"
Çalıştaydan çıkacak sonuçların mesleki eğitim alanında Türkiye’ye ışık tutacağını belirten Yalçın Ata ise, ‘İzmir’de esnaf kuruluşları ile milli eğitim arasında ilk kez böylesine geniş çaplı bir organizasyon düzenleniyor. Türkiye’de mesleki eğitimin önünü açacağına inandığım sonuçlardan ülke çapındaki esnaf kurumları ve milli eğitim teşkilatları da yararlanacaktır. Bu nedenle çalıştayımızı, ülkemizin geleceği için atılan çok değerli bir adım olarak görüyoruz.’ dedi.
Çalıştayda dev kadro
10 çalışma gurubunun oluşturulduğu çalıştayda bir masa sadece esnaf sanatkarların mesleki eğitimde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri konu başlığına ayrıldı.
Çok sayıda oda başkanının aktif olarak masa çalışmalarında yer aldığı çalıştaya, İzmir’deki 30 ilçenin Milli Eğitim Müdürlerinin yanısıra Mesleki Eğitim Merkezleri, Mesleki Teknik Anadolu Liseleri ve Özel Eğitim Meslek Liseleri Müdürleri de katıldı.
"Daha aydınlık yarınlar inşa edeceğiz"
Öğrencilerin okuldaki teorik eğitimin yanısıra işletmelerde edineceği pratik bilgilerle de donatılması gerektiğini söyleyen İESOB Başkanı Yalçın Ata, ‘Alın teriyle ekonomiye katkı koyan, istihdam yaratan her bir esnafımız aynı zamanda bir eğitimcidir, bir rehberdir. Sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanlar ancak nitelikli mesleki eğitim ile mümkündür. Meslek sahibi olmak, ekmek sahibi olmak demektir. Meslek eğitimi gençlere özgüven aşılar, topluma faydalı nesiller yetiştirir. Buradaki örnek işbirliğini yaygınlaştırdıkça; daha aydınlık yarınlar inşa edeceğiz.
Burada attığımız her adım, geleceğin üreten Türkiye’sine yatırımdır. Sizlerin emekleriyle, öğrencilerimizin omuzlarında bu ülke daha parlak yarınlara taşınacaktır. Böylesine vizyonel bir girişimin hayata geçirilmesi için tam destek veren değerli Valimiz Dr. Süleyman Elban’a ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Ömer Yahşi’ye teşkilatım adına şükranlarımı sunarım" diye konuştu.
"Ensaf teşkilatının en önemli sorunu"
Başkan Ata çalıştayda, "Esnaf teşkilatının en önemli sorunu yetiştirilecek çırak öğrenci bulamamasıdır. Sorun, 4+4+4 sisteminden, öğrencilerin örgün eğitimde kalma süresinin uzamasından kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Ata'nın aktardığı ve katılan müdürlerin beğenerek ‘nokta atışı konular’ olarak değerlendirdikleri başlıklar ise şöyle sıralandı:
- "Ailede ve okulda doğru yönlendirme, işletme koşullarının iyileştirilmesi başarıyı getirecektir.
- Alttan yetişen çırak sayısının azalması, nitelikli işgücü ihtiyacını artırmaktadır. Her aile evladının beyaz yakalı meslek gurubunda yetişmesini istemektedir. Oysa Türkiye’nin her meslekte çalışacak kalifiye elemana da ihtiyacı vardır.
- Aileler ve gençler doğru bilgilendirilmeli, mesleki eğitimi özendirecek çalışmalara ağırlık verilmelidir.
- 3308 sayılı kanun kapsamı dışından alınan ustalık belgeleri de, çırak çalıştırma konusunda geçerli sayılmalıdır.
- Çırak ve kalfa öğrencisi bulunan işyerlerine devlet maddi destek sağlamaktadır. Ancak bazı mesleklerde teşviklerin kaldırılması, çırak istihdamını olumsuz etkilemektedir. Teşvik sistemi yeniden gözden geçirilmelidir.
- İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverene destek sağlanmalıdır."