Türk kahvesi lezzeti ile ön plana çıkan içecekler arasında. 1517 yılında Yemen valisi tarafından ülkeye getirildiği düşünülen kahveyi Türkler cezvede pişirmiş ve adını Türk kahvesi olarak duyurmuş.

Özellikle İzmir'de çok tüketilen bir içecek olan Türk kahvesini içmek için ise pekçok neden var. Sağlık için de çok faydalı olan Türk kahvesini içmek için 10 neden.

1-Kahve içerisinde yer alan kafein, tüketildiğinde kana karışarak, beyne ulaşır. Bu sayede gün içerisinde hissedilen yorgunluğu da gidermeye yardımcı olur. Zihnin açılmasında etkili olarak konsantrasyonun da artmasını sağlar.

2-Metabolizma hızını artırır, vücutta yağ yakımına yardımcı olur.

3- Türk kahvesi, depresyon, Parkinson, Alzheimer gibi ruhsal hastalıklara karşı etkilidir ve hafızanın da güçlenmesini sağlar.

4-Türk kahvesi migren gibi baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Bu nedenle ağrı kesicilerin etkisini de önemli düzeyde artırır.

5-Türk kahvesi, içerdiği antioksidan sayesinde cildi ve vücudu hastalıklardan koruyarak yaşlanmayı geciktirmesiyle bilinir.

6-Atina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma, her gün düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde uzun yaşama oranının daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

7-Alman bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahve tip 2 diyabete yakalanma riskini yüzde 23 oranında azaltıyor.

8-Kafein, karaciğer yağlanmasına çok iyi gelir ve iltihabı azaltır.

9-Özellikle kadınlarda oluşma riski yüksek olan safra taşlarının, günde 3 fincan kahve içen kadınlarda içmeyenlere göre yüzde 25 daha az görüldüğüne işaret ediliyor.

10-Yapılan çalışmalar, günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesinin birçok kanser türünden koruyucu olabildiğine işaret ediyor.

Günde kaç fincan Türk kahvesi içilmeli?

Türk kahvesi tüketiminde de fazlaya kaçmamak önemli. Gün içerisinde 400 mg’a kadar kafein alımı sağlıklı yetişkinler için güvenli kabul edilir. Tüketilen kafein çeşidine göre kafein alımı değişkenlik gösterir. 1 fincan Türk kahvesi ortalama olarak 50 mg kafein içerir. Bir gün içinde tükettiğiniz çay, kahve çeşitleri, yeşil çay gibi diğer kafeinli içecekleri de göz önünde bulundurarak bir sağlık sorununuz yoksa 2-3 Türk kahvesi tüketebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz