Pergamon Krallığı zamanında başkentlik yapan ve İzmir’in en kuzeyinde bulunan Bergama ilçesi, aynı zamanda ülkemizin doğal güzelliklerinden biri olan Kozak Yaylası’na ev sahipliği yapıyor.

Kozak Yaylası

Bergama ve Ayvalık arasında bulunan Kozak, adını çam kozalağından alıyor. Yaylada yeşilin her tonunu görebileceğiniz gibi çoğunlukla fıstık çamı ile kaplı alanlara denk gelebilirsiniz. Ülkemizin en büyük fıstık çamı merkezlerinden biri olan ancak son zamanlarda yaşanan bazı olumsuzluklardan kaynaklı verimi düşen bu yaylanın içerisinde bulunan pek çok köye giderek köylü halkın geçimlerini fıstıkçılıktan sağladığına şahit olabilirsiniz.

Kozak Yaylası'nda gezilecek yerler

Bergama Kozak Yaylası, doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz yerler arasında olup kış aylarında kar manzarası, bahar aylarında ise gürül gürül akan çayın manzarası karşısında keyifli zamanlar geçirebileceğiniz muhteşem bir alanda bulunuyor. Kozak Yaylası gezi rehberi araştırmanızda görülmesi gereken yerleri inceleyebilirsiniz. Kozak gezilecek yerler listesini merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız önerilere göz atabilirsiniz.

Yukarıbey Köyü: Kozak Bölgesi’nin en büyük yerleşim yeri olan Yukarıbey Köyü’ne giderek köy meydanında bulunan birkaç işletmeye denk gelebilirsiniz. Kış mevsiminde nüfusun azaldığı bu köyü ziyaret edip etrafında benzersiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Kaplan Köyü: Kaplan Köyü’ne gidip çınar ağaçları arasında güzel zamanlar geçirebilirsiniz.
Perpere Antik Kenti: İzmir Kozak Yaylası hem deniz ulaşımı hem de Bergama’ya yakın olması nedeniyle stratejik bir noktada bulunuyor. Bu yüzden antik yerleşim yerlerine rastlamak doğal olarak zor bir hal alıyor. Ayvalık Kozak yolu üzerinde bulunan Perpere Antik Kenti’ne giderek sur kalıntılarını yakından inceleyebilirsiniz.
Bergama Müzesi: Antik dönemde dünyanın en önemli uygarlıklarından biri olan Bergama Krallığı gibi önemli bir döneme ev sahipliği yapan Bergama, ilçe ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu elde edilen buluntuların sergilendiği geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Çok düşük bir fiyatta giriş ücreti bulunan bu müzeyi ziyaret ederek Bergama’nın tarihi geçmişine yakından tanıklık edebilirsiniz.

Kozak Yaylası’nda neler yapılır?

Unutulmaz doğa ve kültür gezisi yapmak istiyorsanız Kozak Yaylası Bergama’ya giderek muhteşem zamanlar geçirmeye hazırlanabilirsiniz Türkiye’nin en ayrıcalıklı rotaları arasında bulunan Kozak Yaylası’na gidip sayısız aktiviteye katılabilirsiniz. Yayla gezinizde mutlaka yapılması gerekenler şu şekildedir:

Konuklarına her mevsim farklı manzaralar sunan ve muhteşem bir coğrafyaya sahip olan Kozak Yaylası’na gidip sessizlik içerisinde huzurlu zamanlar geçirebilirsiniz. Kış aylarında bu yaylaya gitmeyi planlıyorsanız kar yağdığı zamanlarda tatil planlayarak yaylanın en zarif halini yakından tanıma imkanına sahip olabilirsiniz.

Yaz aylarında Kozak Yaylası’na gitmeyi düşünüyorsanız kamp alanlarına çadır kurarak farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Gün içerisinde köylerine gidip yerel halk ile kaynaşırken çevre hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Geziniz sırasında Demircidere Köyü’ne giderek yerel halkın kendi çabalarıyla kurduğu Etnografya Müzesi’ni ziyaret edip farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.

Kozak yaylasına gidilecek en uygun zamanı düşünüyorsanız kasım ve mart aylarını tercih edebilirsiniz. Yılın bu döneminde fıstık hasadı başladığı için hasat esnasında benzersiz fotoğraflar çekme şansına sahip olabilirsiniz. Ayrıca köylülerin kendilerinden fıstık almak isteyen gezginlere inanılmaz derecede cömert davrandığına şahit olarak güzel anılar biriktirebilirsiniz.

Eylül başında Kozak Yaylası’na gezi planlayarak yaylada yapılan festivallere katılma şansını elde edebilirsiniz.

Kozak Yaylası’na nasıl gidilir?

Kozak Yaylası’na hem Bergama hem de Ayvalık üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız varsa her iki taraf için de gidişlerde yön tabelalarını takip ederek Bergama’dan 30 Ayvalık’tan ise 40 dakikalik bir süre sonucunda Kozak Yaylası’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yoksa Bergama merkezinden kalkan minibüsler yardımıyla Kozak Yaylası’na rahatlıkla gitme şansına sahip olabilirsiniz. Şehrin kalabalık gürültüsünden sıkıldıysanız, yoğun mesai saatlerinden bıktıysanız ya da kısa da olsa bir mola vermeye ihtiyacınız varsa Kozak Yaylası sizin için biçilmiş bir kaftan olabilir. Tertemiz havası, samimi insanları, tarihi geçmişi ve aktivite alanları ile Kozak Yaylası’na giderek yaylanın muhteşem atmosferine hayran olabilirsiniz.

Editör: Tuğkan Üsküp