TUGAY CAN / İZ GAZETE - TAKSAV’ın bu yıl sekizincisi düzenlendiği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Festival Yürüyüşü ile başladı. İzmir Sanat’ta gerçekleşen törende ise ödül töreni gerçekleştirildi. Ayrıca festivalin bu yılki teması ‘Birlikte Yapabiliriz’ olarak belirlendi.

Festivalde 25 yerli, dört yabancı yetişkin oyunu ile üç çocuk ve üç sokak oyunu sahnelenecek. Ayrıca yazarlık ve oyunculuk üzerine iki ayrı da atölye çalışması gerçekleştirilecek. 16 Aralık tarihine kadar sürecek olan fetivalde Rusça, Arapça, Kürtçe, Farsça ve Gürcüce oyunlar, Türkçe üst yazıyla oynanacak.

İzmir’de 2012 yılında başlayan Uluslararası Tiyatro Festivali'nin bu yılki teması “Birlikte Yapabiliriz” olarak belirlendi. Yerli, yabancı profesyonel ve amatör olmak üzere 150’ye yakın oyun başvurusu yapıldı. Festivalin seçkisi, Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, sanat eleştirmeni Yaşam Kaya, yönetmen ve eğitmen Polat İnangül ile oyuncu Tansel Öngel tarafından belirlendi.

Ödüllerin verilmesinden önce geçtiğimiz senenin kısa oyun yarışması birincisi Fatih Erbaş’ın kaleme aldığı ‘Haber Alamadığım Kimse Yaşamıyor’ oyunu sahnelendi.

TAKSAV Başkanı Selçuk Candansayar yaptığı konuşmada, "Bizim en baştan beri temel meselemiz birlikte yürüyelim, yürürken değişelim, daha sonra yolu da değiştirelim. TAKSAV’ın tiyatroyu seçmesinin sebebi hayatı değiştirmeyi amaçlaması. Tiyatro bir tür gözden geçirme, yeni hayatı oluşturma sanatıdır. TAKSAV dünyayı değiştirmek isteyenlerin vakfı. Gelin hep birlikte yapalım bu dünyayı değiştirelim" ifadelerini kullandı.

'NUTKU HOCALAR, KENTER KARDEŞLER'

Emek ödülünü alan Hidayet Saygın’a ödülü TAKSAV Ödülü veren BirGün Gazetesi yazarı L.Doğan Tılıç verdi.

Ödülü almaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Saygın, “Tiyatroseveler olarak hepimiz bir destan yazıyoruz. Sheakspeare’den Moliere’e, Orhan Asena’ya, Turgut Özakman’a, Haldun Taner’e... Nutku hocalara, Kenter kardeşlere... Heyecanım çok büyük, herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Tılıç, ise ‘Eğer bugün hayatta bir şeyler yapabildiysem ve bir yere gelebildiysem bunda sizin katkınız büyüktür’ diyerek Saygın’a teşekkürlerini sundu.

ONUR ÖDÜLÜ MELTEM CUMBUL’A

Festivalin Onur ödülünü ise ünlü oyuncu Meltem Cumbul aldı. Plaketini önceki dönem Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’tan alan Meltem Cumbul, sözlerine TAKSAV’a teşekkür ederek başladı. Cumbul, “Bu ödülü vicdanı ve irfanı hür öğrenciler adına almak istiyorum. Cesaretli bir biçimde attıkları her atım, açtıkları her tiyatronun başarıyla devam etmesini diliyorum. Bu ödül bana hep onların başarısını anımsatacak” dedi.

Zeynep Altıok ise “Yaşamına tiyatro değmiş, sanatla büyümüş biri olarak yaşamlarımıza sanatıyla, ama sadece sanatıyla değil kimliği ve kişiliği ile değen dik duruşlu bir sanatçıya bu ödülü vermek benim için onurdur. Tiyatro, sanat yaşamları değiştiriyor. Temamız, ‘Birlikte yapabiliriz’ Biliyoruz ki; Şule Çet’in, Ceren Özdemir’in hayatına değmenin yolu da ‘birlikte yapabiliriz’ diyerek o farkındalığı ama sanatla ama duruşla sürdürmek demektir. Ben yaşama sanatçı kişiliği ile katlı koyan Ceren Özdemir’i buradan anmak istiyorum”

BİRLİKTE YAPABİLİRİZ ÖDÜLÜ GSF DAYANIŞMASI’NIN

‘Birlikte Yapabiliriz’ ödülü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dayanışmasına gitti. GSF, dayanışma için gösterilen klip sırasında ve GSF dayanışması üyeleri sahneye çıkarken yoğun alkış aldı.

MASATÇI'YA DAYANIŞMA ÖDÜLÜ

TAKSAV’ın ‘Dayanışma Ödülü’nün sahibi ise oynadığı bir oyun gerekçe gösterilerek tutuklanan oyuncu Nazlı Masatçı oldu. Ödülün ardından bir de konuşma yapan Masatçı şöyle konuştu: “Halkın sanatçısı, halkın savaşçısıdır şiarıyla 15 yıl önce bu yola girdim. 15 yılın sonunda ocak ayında paketlendim. 19 kadın ve 1 küçük bebek ile aynı koğuşta kaldım. Bugün suçsuz yere hapiste bulunan onlarca çocuk var. Maalesef yasalar düzelmiyor. Bu bakımdan ben bugün ödülümü Asel bebek ve yine bir koğuş arkadaşım olan ve onun icra ile alınan bebeği Rosa bebek için alacağım. Birlikte bir tiyatro izlemenin, sınırsız bir gökyüzünün altında yürümenin hayalini kuruyorduk. Aslında 32 yaşındayım ve sınırsız bir gökyüzünün olduğunu içeri girmeden önce bilmiyordum. O nedenle bu ödülü Asel ve Rosa bebek için alıyorum”

ÖZDEMİR NUTKU UNUTULMADI

Kısa Oyun Yazma Yarışması'na, geçen yılın Emek Ödülü sahibi Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun adı verilirken, ödüller de Özdemir Nutku’nun eşi Hülya Nutku tarafından takdim edildi.

Etkinlikte plaket alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “AKP’nin gerçeği daha önce şairin de söylediği gibi ‘Onlar emeğe düşman, kadına düşman , sanata düşman’ Biz 24 Haziran’da da daha önce de birlikte başardık. Birlikte başarmaya devam edebilmek için de yan yana, omuz omuza durmak gerekir” diye konuştu.

BirGün Gazetesi’nin eski Yazı İşleri Müdürü Barış İnce ise hasta olması sebebiyle kısa bir konuşma yaptı. İnce’nin ‘İktidar sesimizi kısamayacak’ cümlesi salonu dolduran sanatseverlerde gülümsetti ve büyük alkış aldı.

Ödül töreninin ardından program piyanist Dengin Ceyhan’ın konseri ile devam etti.

CEYHAN, CEREN ÖZDEMİR’İ UNUTMADI

Konserin ardından konuşan Dengin Ceyhan, “ Bugün Ceren Özdemir’in doğum günü. Üç gün önce Ordu’da 19 ayrı suçtan sabıkalı olup, 14 yaşında bir çocuğu da zamanında bıçaklamış olan ve açık cezaevinden firar eden bir katil yüzünden ölen Ceren Özdemir’in doğum günü. Dilerim ki bu ülkede insanlar en aşağıdan en yukarıya kadar da biraz daha işlerini daha düzgün yapar da insanlar ölmez bu şekilde” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi