Ekrem İmamoğlu'na diploma iptali tebliği Ekrem İmamoğlu'na diploma iptali tebliği

İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Dünya Çiftçiler Günü’nde İzmirli çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. İzmir’in bir tarım kenti olduğunu ve Bakırçay havzası ile Küçükmenderes havzasında büyük oranda ekim yapıldığını ifade eden Ösen, “İzmir’de üretici ciddi bir darboğazdan geçiyor. Artan maliyetler nedeniyle çiftçiler üretimden kaçmaya başladı” uyarısında bulundu. Ösen, süt sektöründeki kartelleşme iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ’nin yer almasını da eleştirdi.

Türkiye’nin ve İzmir’in tarımsal üretimde önemli merkezlerinden olan Kınık, Bergama ve Dikili’de üreticilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Ösen, üreticinin ciddi bir darboğazdan geçtiğini ifade etti Çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk bir şekilde kutlamak zorunda kaldığını kaydeden Ösen, özellikle sanayi domatesi, kapya biber ve pamukta artan üretim maliyetlerinin, düşen fiyatların ve ortaya çıkan belirsizliğin üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.

Çiftçilerin üretimden kaçmaya başladığı uyarısında da bulunan Ösen, şöyle devam etti:

“İzmir’in Kınık, Bergama ve Dikili bölgelerinde çiftçilerimiz maalesef bin bir emekle ürettikleri ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda kalıyor. Bununla birlikte sulama sorunları ve yüksek elektrik maliyetleri de üretimi daha zorlaştırıyor. Üreticilerimiz aynı zamanda devlet desteklerinin yetersizliğinden de şikayetçiler. Bir de sorunların en büyüğünün başında en temel ihtiyaç olan suya erişim geliyor. Kullanılmayan suyun ücretinin kesilmesi, DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü arasındaki koordinasyon eksikliği, üreticinin sorunlarını büyütüyor.

"Devletin desteği bekleniyor"

Tarımda bugün geldiğimiz noktada artık sadece üretim yeterli olmuyor. Bunun yanında pazarlama stratejilerinin de geliştirilmesi bekleniyor. Ancak geleneksel yöntemlerle üretime devam eden çiftçilerimizin bu süreçleri yalnız başına yürütmesi mümkün gözükmüyor. Çiftçiler bu alanda yalnız bırakılıyor. Küçük ve orta ölçekli çiftçiler ürününü pazarlayacak kaynaklara sahip değil, teknolojik yatırımlar için destek bulamıyor. Kooperatifleşme yetersiz, ortak iş yapma kültürü ise zayıf. Bu anlamda devletin desteği bekleniyor.”

Soruşturmayı hatırlattı

İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, aynı zamanda geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu tarafından süt sektöründeki kartelleşme iddiaları üzerine başlatılan soruşturmaya da dikkat çekti.

Çiğ süt alımı, süt yemi satışı ve paketli süt ürünleri pazarında faaliyet gösteren 56 kuruluş hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlatan Ösen, “Soruşturmaya konu olan firmalar arasında tüm Türkiye’nin tanıdığı bildiği markalar var. Ancak bununla birlikte Tarım Bakanlığının ilgili ve koordine bir kuruluşu olan Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ de soruşturulan firmalar arasında yer almıştır. Devletle ilgili bir kuruluşun rekabeti ihlal iddialarına konu olması gerçekten üzüntü vericidir. Kaldı ki; bu durum, üreticinin zararına işleyen sistemin başka alanlarda da sürdüğünü bize gösteriyor. Tüm bu tablo, kırsalda üretimin her geçen gün daha da zorlaştığını ve çiftçinin sahipsiz bırakıldığını ortaya koyuyor. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için bütüncül, üretici odaklı politikalara ihtiyaç her zamankinden daha fazla hissediliyor” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN