Hayalet köy deyince akıllara ilk olarak İzmir'in Lübbey köyü geliyor. Ancak terk edilen tek köy Lübbey değil. Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Kayaköy de hayalet bir köye dönmüş durumda.

Fethiye’nin 8 kilometre güneyinde bulunan ve Antik Dönemde Karmylassos olarak bilinen Kayaköy Örenyeri'nin geçmişi, filolojik verilere göre MÖ 3. binlere kadar gitmektedir. Örenyerinde MÖ 4. yüzyıldan daha eskiye giden buluntu henüz ele geçmemiştir. Kentte yamaca dayalı olarak izlediğimiz yapı gruplarının tamamı Osmanlı İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde iskan eden Rumlarca yapılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında bölgede yaşayan Rumların batı Trakya’daki Türkler ile mübadele edilmesi sonucu boşaltılan kentteki yapıların, ahşap olan kapı pencere ve üst örtü sistemlerinin doğal etkenler ile tahrip olmasıyla kent hayalet bir şehir görünümü almıştır.

Terk edilen kentte kullanıldığı dönemde her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler olan ikişer katlı evler bulunmaktadır. Evlerin girişlerinde çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçları vardır. Bölgede evlerin yanı sıra çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, 1 okul binası ile 1 gümrük binası yer almaktadır.

Cumhuriyet gazetesinin kurucusu ve Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Yunus Nadi Abalıoğlu (Abalızadelerin Yunus Nadi) 1880 yılında ailesinin buraya yaylaya geldiği sırada Kayaköy'de doğmuştur. 1987 yılında çekilen Ömer Kavur'un yönetmenliğini yaptığı Gece Yolculuğu filminin bir kısmı Kayaköy'de çekilmiştir.

Kayaköy son yıllarda özellikle yabancı turistlerden ve fotoğraf tutkunlarından büyük ilgi görmektedir.

Kayaköy'e nasıl gidilir?

Kayaköy ile İzmir arası 4 saat 26 dakika sürmektedir. Özel araçla İzmir-Aydın Otoyolu üzerinden gidilebilir.

Kayaköy’e Ölüdeniz Hisarönü’nden kalkan minibüslerle de gidilebilir.

Hisarönü’nden 5 km uzaklıktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz