İzmir'de körfez kirliliği büyük sorun. Yıllardır çözüme kavuşturulamayan İzmir Körfezi kirliliği için tarihi adımlar atılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın göreve gelmesinden bu yana da körfezle ilgili ciddi adımlar atıldı.
İzmir Körfezi için neler yapıldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için dört koldan çalışıyor. Göreve geldiği günden bu yana “Körfez ve altyapı yatırımları önceliğimiz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, hem dip tarama çalışmalarını başlatarak tarihi bir adım attı, hem de kentin arıtma yükünü üstlenen Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazı tamamlanarak hizmete alındı. Türkiye’de arıtılan toplam atık suyun yüzde 4,7’sini arıtan tesis, yeniden Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi oldu.
İzmir’in en büyük kapasiteli ikinci atık su arıtma tesisi Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi de tamamlanarak hizmete alındı. İzmir’in en büyük kapasiteli üçüncü atık su arıtma tesisi Yazıbaşı Ayrancılar Atıksu Arıtma Tesisi’nde de kapasite artırma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. İZSU, Avrupa Birliği standartlarındaki tesisleri ile toplam 305 milyon metreküp atık suyu arıtarak bu alandaki liderliğini korudu. Akarca sahilinin su kalitesini artıracak Seferihisar Atıksu Arıtma Tesisi Deniz Deşarjjı Hattı inşaatında sona yaklaşıldı. 7 gemi ile birlikte Körfez’de başlatılan temizlik çalışmalarında toplam 4 milyon ton çamur taranacak. Böylelikle İzmir'de bugüne kadar yapılmış en büyük tarama gerçekleştirilmiş olacak. Körfez ve dere ağzı tarama çalışmaları, Körfez’deki su kalitesini artıracak ve 20 santimetre derinliklere inen körfezin karasallaşan noktalarındaki dip tarama malzemesinin alınması ile körfezin akıntı hızı artarken kirlilik azalacak.