İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında açılan "kooperatif" davasında, aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile eski İZBETON AŞ Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın da bulunduğu 11'i tutuklu 65 sanık hakim karşısına çıktı. Mahkemede Heval Savaş Kaya savunma yaptı.
Kaya savunmasında şu ifadeleri kullandı: "İzmir depreminin kentsel dönüşüm ihtiyacını daha da acil hale getirmesi, belediyemiz üzerindeki baskıyı arttırdı. İZBB’nin meclis kararı ile projelerin bir kısmı İzbeton’a devredildi. İşin tamamını yapabilecek bütçemiz yoktu. Yaklaşık 40 firma ile görüştük. Firmalar zarar edeceklerini düşünerek imtina etti.
Bu süreç duyuldu. İzmir Ticaret Odası’ndan bir heyet ziyaretimize gelerek bu kentsel dönüşümü kooperatiflerle yapabileceklerini söyledi. Bu durumu Tunç Soyer’e ve belediyenin ilgili bürokratlarına (Arzu-Suphi) anlattım.
İZBETON’un parası yoktu. Bu projede taşınmaz devri taahhüdü vardır. Süreçte para söz konusu değildir. Belediye ile İzbeton arasındaki sözleşmelerden 1 yıl sonra başka bir çözüm de üretemeyince kooperatiflerle sözleşmeler imzaladık. İlk 2 sözleşmeyi de diğerlerini de belediyenin ilgili birimlerine bildirdik. Teşekkür ve destek gördük.
Belediye ve kooperatif çalışanları beraber çalıştılar. Milyonlarca kişiye bu modelin önemi anlatıldı. Arzu Özçelik isimli bürokratın bu süreçten haberdar olmaması mümkün değildir. Temel atma törenlerine belediye bürokratları, CHP üst yöneticileri, halk ve basın katıldı.
İlerleyen süreçte Arzu Özçelik bir inat ve iyi niyetten uzak bir yaklaşımla Türkiye’de ilk defa imalatın küçük bir bölümüne itiraz ederek; modeli mühürledi. Kendisiyle kişisel bir husumetim yoktur. Kendisi modele başından beri karşıydı.
Yasaya en uygun modeli gerçekleştirdik. Kentsel dönüşüm için en önemli ihtiyaç finansman.
Cemil Tugay modele sahip çıkmadı
İyi niyetli olmadığı ortaya çıkan bu mühürleme işlemi ile kamuoyunda projeye dair algı oluşturulmaya çalışılmış, 6 ay da gecikme olmuştur. Hak sahipleri ve kooperatif üyeleri tedirgin edilmiştir. Enflasyon nedeniyle de maliyetler hızla yükselmiş, mağduriyet yaratılmıştır. Mühürleme 6 ay olsa da tüm bu süreçler nedeniyle en az 1 yıl kayıp yaşandı.
Sonra Tunç Soyer yeniden başkan olamadı. Yeni dönemde İzBB Başkanı olan Cemil Tugay, modele sahip çıkmadı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bir eleştiri yazısı gerekçe gösterilerek kooperatiflerle sözleşmeler hatalı şekilde feshedilmiştir. Mülkiye müfettişi raporu, eksik hatalı ve kamuoyunda oluşturulan algıyla yapılan bir rapor hazırlanmıştır. Bu süreç kötü niyetlidir.
Sayıştay’ın usulen eksikliği beyan edilen taleplerini tamamladık. İddianamede de aksine dair bir iddia yok.
İzbeton kooperatiflerle yaptığı bütün sözleşmeleri belediyeye bildirilmiştir. Söz konusu yazılarımız ‘bilgi ve gereğinin yapılmasını arz ederiz’ şeklinde bitmektedir. İtiraz ediyorsa, itiraz edersin. Almışsın, okumuşsun, üzerine yatmışsın.
Zaten belediye bütün sürecin içerisindedir. Tüm bu arkadaşlarla zaten her şeyi konuşarak yapıyoruz. Her gün belki 10 defa Arzu hanımla, 15 defa Suphi beyle görüşüyorduk. Bir kötü niyet aranıyorsa, bizde değil başka arkadaşlarda aranmalıdır.
Arzu Özçelik kötü niyetli davrandı
Arzu Özçelik baştan sona kötü niyetli davranarak süreci sabote etmek istemiştir. Kendisi de tüm temel atma törenlerine katılmasına rağmen, tüm kamuoyunda konu bilinmesine rağmen hayatın olağan akışına aykırı şekilde müdahale de etmemiştir.
Belediyenin ve İZBETON’un yeni yönetimi iradesini sözleşmelerin haksız feshi şeklinde değil de inşaatların devam etmesi şeklinde ortaya koysaydı; inşaatlar büyük oranda ilerleyecekti.
Savcılık makamı bilirkişilerin varsayımsal tespitleri nedeniyle kamu zararına uğrattığımızı iddia etmektedir. Belediye ve İzbeton arasındaki sözleşmeler iptal edilmediği için zarar ortaya çıkmamıştır. Teminatlar durmaktadır. Bu durumda zarar yok, zarar yoksa suç yok. Suç yoksa neden buradayız.
Kamu zararı olsa dahi İzBeton bu zararı kooperatiflerden tahsil edebilirdi. Kaldı ki teminatları vardı kooperatiflerin. Feshi yapan biz değiliz, fesih haklı olsa bile bu feshi yeni yönetim yapmıştır. Zarar onlardandır ve gereğini yapmaları gerekir.
Kooperatiflere yüzlerce taşınmaz borçlanmış durumda belediye. Burada nasıl bir zarardan bahsedilebilir. Kooperatifler ile İzbeton arasındaki sözleşmeler son tahlilde geçerlidir. Karşılıklı haklar buradan korunabilir. Bu sözleşmeler ve sonrasında yapılan iyi niyet sözleşmeleri zararı oluşamayacağını ortaya koymuştur.
Ne benim ne arkadaşlarımın bir şeyi gizlemek ya da hukukun arkasından dolanmak gibi bir niyeti olmamıştır. Bırakın suç işleme kastını, iyi niyetli çabalarımız yargılanmaktadır. Tıkanmış bir sürece çözüm üretmeye çalıştık. Bu arsa sahipleriyle sözleşmeler imzalandığında biz yönetici değildik. Onları nasıl kandırmış olabiliriz. Bu sözleşmeler çok önceden imzalanmıştı. Biz tıkanan süreci ilerletmek için, sorunu çözmek için iyi niyetle çaba sarf ettik.
Bu iddiayı kabul etmem mümkün değil
İddianamede kişisel menfaat elde etmediğimiz açıkça ifade edilmiştir. Ancak dolaylı olarak kim oldukları dahi belirtilmeyen 3. kişilere menfaat sağladığımız iddia edilmiş ancak varsayım önyargı ve tahmin dışında hiçbir somut verisi olmayan bu iddiayı kabul etmem mümkün değildir.
Vatandaşa ödenen kiralar kamu zararı değildir ancak öyleyse bile bu kiralar 2014-2015’te imzalanan sözleşmelerden ötürü ödenmiştir. Bu sözleşmeler bizim dönemimizin sözleşmeleri değildir.
İddianamenin tamamı ortada bir suç olmadığını varsa varsa hukuki uyuşmazlık olduğunu göstermiştir. Dosyadaki tek aleyhte ifade dönemin Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Arzu Özçelik tarafından verilmiştir. İyi niyetten uzak ve özel bir kasıtla hareket ettiği bellidir. Gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmuştur. Kendisine bildirilmediği doğru değildir. Her aşamada Arzu Özçelik ve dairesinin çalışanları hazır bulunmuştur. Hatta belediyenin izni olmadan hiçbir iş yapılmadığının onlarca tanığı vardır. 6-7 ay sonra öğrendiğine dair iddiası yalandır. Tüm İzmir çalkalanıyor, kendisi herhalde kış uykusundaydı. Kendisi hakkında yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunuyorum. Kayıtlara geçmesini talep ediyorum."