Gizem TABAN ŞEBER/ İZ GAZETETürkiye’de yerel seçim maratonu başlarken gözler yine muhalefetin kalesi İzmir’e çevrildi. Kentte uzun yıllardır Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten CHP henüz İzmir adayını açıklamadı. Mevcut Başkan Tunç Soyer göreve yeniden talip olduğunu açıklarken İzBB’nin eski Genel Sekreteri ve adaylık istifası öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunan Buğra Gökce, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, önceki dönem Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve CHP önceki dönem İzmir Milletvekilleri; Tacettin Bayır, Atila Sertel ve Musa Çam, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı oldu. CHP’nin İzmir’de büyükşehir belediye başkan adaylığına talip olan 8 isim varken ‘ithal aday arayışı’ tartışma yarattı. 

Tartışma Gökce ile başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, mevcut Başkan Tunç Soyer ile ilgili memnuniyet anketinin sürdüğünü ve anket sonucuna göre bir yol haritası çizileceğini açıklarken İzmir için Buğra Gökce’nin aday adayı olarak yola çıkması, ‘ithal aday’ tartışmalarını beraberinde getirdi. Gökce, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 8 yıl görev yapmış olsa da öncesinde Ankara Çankaya Belediyesi’nde 4 yıl, son 2 yıldır da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) görev yapması ve CHP 38. Olağan Kurultayı’ndaki genel başkanlık yarışında Özgür Özel’den yana taraf olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun desteğiyle yola çıktığına yönelik iddialardan dolayı ‘ithal aday’ yorumlarıyla karşılaştı.

İnce de gündeme geldi

Öte yandan yakın zamanda gerçekleşen; İBB Başkanı İmamoğlu ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce görüşmesinin ardından İnce’nin CHP’nin İzmir adayı olacağına yönelik iddialar gündeme geldi. İddialar parti tarafından yalanlanırken flaş bir gelişme daha oldu.

Çerçioğlu kulislerde

Adaylığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından açıklanan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun İzmir adayı yapılacağı kulislere bomba gibi düştü. Çerçioğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olması için genel merkezde bazı ekiplerin; hem Tunç Soyer’i tasfiye etmek hem de Aydın’da parti içindeki bir takım isimlere alan açmak amacıyla çalışma yaptığı öne sürüldü. Söz konusu gelişmeler doğrultusunda İzmir’de ‘ithal aday’ tartışması süregeldi.

Aday adaylarına sorduk

İz Gazete olarak İzmir’in büyükşehir belediye başkan aday adaylarına ‘İzmirli, ithal adaya nasıl bakar?’ sorusunu yönelttik. CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Olgun Atila, Cemil Tugay, Tacettin Bayır ve Musa Çam sorumuzu yanıtladı. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun da ‘ithal aday arayışı’ başlığı altında değerlendirmelerde bulundu.

İzmir sıcak bakmaz

Olgun Atila: İzmirli de Aydınlı da Tuncelili de ithal adaya sıcak bakmaz. Herkes, yerli, yerel, kendi insanı, sokakta gezen insanı ister. Yapılan anketlerde de orada en çok sokakta gezen, sokakta karşılığı olan, partide emeği olan insanlar çıkar. Ama herkes istediği yere aday olabilir. Daha önce AKP’den Binali Yıldırım gelip aday oldu, gitti, Nihat Zeybekci geldi, aday oldu, gitti. Dolayısıyla böyle sonuçlarla karşılaşmamakta fayda var. İzmirliler olarak kendi adaylarımız var. Ben, yerel dinamiklerin güçlü olduğunu, özellikle İzmir’in her zaman; direncin, mukavemetin öncüsü olduğunu, en hızlı son 100 metre koşucusu olduğunu düşünüyorum. Yapılacak anket, eğilim yoklaması veya ön seçimde de zaten hem örgütümüz hem İzmir’imiz en güzel sonucu verecektir. Genel Başkanımız da genel merkezimiz de zaten bölgeyi çok iyi biliyor. Dolayısıyla hep birlikte iyi düşüneceğiz, sonuçların da mutlaka iyi çıkacağını düşünüyorum.

Aidiyeti olması lazım

Cemil Tugay: İzmir’i tanıyan, bilen, İzmir’de yaşayan bir partili büyüğümüz, ‘Öldüğünde İzmir’e gömülecek kişinin aday olması lazım’ demişti. Gerçekten böyle bir aidiyeti olması lazım. Dışarıdan birisinin aday yapılması doğru değil. Aksi halde şöyle üzücü bir tarafı da olur; İzmir’de yüz binden fazla üyesi olan bir partiyiz, İzmir bunca yıldır birçok siyasi yetiştirdi. Şu anda Büyükşehir’e İzmir’den bir tane aday bulunamıyor mu? Düşünülmemesi dahi lazım. Ben zaten ciddiyetle böyle bir şey düşünüldüğünü sanmıyorum.

Değneksiz köy mü?

Tacettin Bayır: Çerçioğlu ile ilgili iddiayı inandırıcı bulmuyorum. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı, adaylığı açıklanmış bir isimdir. İzmir’e getirilmesi asla söz konusu olamaz. Önce Muharrem İnce iddiası ortaya atıldı, şimdi de Özlem Çerçioğlu… Ne oluyor? İzmir sahipsiz mi, değneksiz köy mü? İzmir’in bu kadar yetiştirdiği değer var.

Doğru bulmuyorum

Musa Çam: Topuklu Efe’nin Aydın’ı bırakıp İzmir’e gelip Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olacağı ihtimalini hiç düşünmüyorum, düşünmek de istemiyorum. Kendisi Aydın’da çok başarılı hizmetler yapan ve adaylığı ilan edilen bir başkanımız… Dolayısıyla böyle bir şeyin gerçekleşeceğine ihtimal vermiyorum, doğru da bulmuyorum. Eğer Topuklu Efe kadın olduğu için buraya getirilmesi düşünülüyorsa İzmir’de yeteri kadar kadın var. Bu, buradaki kadın adaylarımıza karşı haksızlık ve adaletsizlik olur. İzmir kendi içerisinde bir kadın belediye başkanı adayı çıkartır. Ayrıca, İzmir’de yaşamayan bir ismin, kim olursa olsun dışarıdan getirilip aday yapılmasını da doğru bulmuyorum.

İz bırakmış olmalı

CHP’nin İzmir’de kent dışından bir ismi aday göstermesi halinde seçmene yansımasının nasıl olacağını değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, aday belirleme yöntemi olarak yalnızca anket sonucunun yeterli bir kriter olmayacağını da vurguladı. Prof. Dr. Tosun, şunları söyledi:

“Bir adayın; İzmirlinin rızasını alarak sandıktan çıkması için İzmir’e hayatının belirli döneminde dokunması, İzmir’de bir iz bırakması gerekiyor. Şu anki tüm aday adaylarının bir şekilde iz bıraktığını görüyoruz. Burada son noktayı seçmen koyacak ancak tek başına kamuoyu araştırması bir gösterge değil. Kamuoyu araştırmasında örneklemin temsiliyeti önemli, bu konuda çok dikkatli ve akademik titizle hareket edilmesi gerekiyor. Kamuoyu araştırması bir eğilimi verir ama tercihi kesinleştirmek için bir kriter değildir. Adayın İzmir’e bir iz bırakması, İzmir’in kabullenmesi, İzmirlinin tanıması gerekiyor. Bu tanıma ekran üzerinden olmaz. Sayın Çerçioğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı, dolayısıyla İzmir için spekülatif bir değerlendirme olur ve ‘İzmir’de kadın aday kalmadı da mı Çerçioğlu’nu İzmir’e getirecekler’ yorumlarına neden olur. Karşılığı da olamaz. Aydın’ın sosyolojisi ve dinamikleri ile İzmir’in farklıdır. İzmir’de taş üstüne taş koymakla seçmenin gönlü kazanılır. Dolayısıyla İzmir adayının, kentin derin fay hatlarında bir şekilde iz bırakmış olması önemli…”

Editör: Duygu Kaya