Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) iştirakleri; İZENERJİ, İZFAŞ ve İZELMAN ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası (Genel-İş) arasında 8 ay önce imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ek protokolle iyileştirildi. Ek protokol kapsamında emekçilerin maaşlarına enflasyon farkı ve artı yüzde 11.50’lik iyileştirme zammı yansıtıldı. Kültürpark 1 No’lu Hol önünde gerçekleşen ek protokol törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı,  Genel-İş İzmir şube başkanları ve işyeri temsilcileri ile sendika üyesi işçiler katıldı. Törende konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Başkan Soyer’e adaylık konusunda tam destek verirken işçiler de ‘İzmir Tunç’tur Tunç kalacak’ sloganı attı.

CHP’li belediye başkanlarına çağrı

Ek protokol imza töreninde konuşan DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı, “Bugün bir toplu sözleşme imzalasak bile bu yetmeyecek biliyoruz. Bugün bile AKP iktidarının gıda enflasyonu üzerindeki rakamları durdurmamasından kaynaklı her gün yoksullaşıyoruz. Ancak biz ekmeğimizi hep birlikte bölüşüyoruz. Başta İzmir olmak üzere CHP'li tüm belediye başkanlarına sesleniyorum, arkadaşlarımızı ek protokol yapmak için masaya davet edin. İçimizde kapsam dışı personellerin de sesiyiz. Onlar örgütlü mücadele dönsün diye çağrıda bulunuyoruz. Onların da önümüzdeki günlerde zam talepleri hayata geçirilecek inanıyoruz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde paylaşmanın memur işçi kapsam dışı ayrımı yapmadan el ele işçi sınıfının mücadelesini büyütmek için yollara çıktık” ifadelerini kullandı.

Biz Tunç’uz dağları deleriz

Törende yerel seçimlere yönelik de mesajlar veren Sarı, AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ ile ‘İzmir’de Dağ Tunç’u eritecek’ diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye atofta bulunan Sarı, “Biz yola çıktıklarımızla yolda bulduklarımızı değişmeyiz demiştik. Yolunuz açık olsun. Bugün bir siyasi parti temsilcisi bir şeyler açıklamış, “İzmir’in de Dağı Tunç’u eritecek” demiş. Biz buradan sesleniyoruz. Barış, emek, özgürlük mücadelesi veren işçi sınıfı olarak sesleniyoruz. Biz Tunç’uz dağları deleriz. İzmir Büyükşehir Belediyesinde eşit dönüşüm adaletli dönüşüm sağlayan Tunç Başkan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Enflasyona TİS yetiştiremiyoruz

Ek protokol töreninde konuşan Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise, 8 ay önce imzalanan TİS’e dikkat çekerek, “8 ay önce burada bir TİS imzaladık ve tören yaptık. Halaylar çektik birlikte, törenimizi yaptık ve sözleşmeyi kutladık. 8 ay sonra yine burada bir ek protokol için toplanıyoruz. Ben öncelikle emeğimizin karşılığı için bu ek protokole imza koyan sayın Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum. Ve emeği geçen herkese, şube başkanlarına, yöneticilerine temsilcilerine teşekkür ediyorum. Ancak şimdi bir iyileştirme yapıyoruz. Neden? Enflasyonun hızına TİS yetiştiremiyoruz. Bunun sorumlusu kim? Mücadelemizi büyütmemiz lazım. Sadece bunlara bakarsak bile bu ülkede yok olan ekonominin, hayat pahalılığının, cenderenin içerisinde kalma lüksümüz yok. Biz mücadelemizi büyüteceğiz ki insanca yaşayacağımız bir emeğimiz olsun. Emeği büyüteceğiz ki bu ülkede demokrasi olsun adalet olsun” diye konuştu.

Halkçı başkanlar öne çıkmalı

Yerel seçimlere yönelik konuşan Çalışkan, “Önümüzde bir yerel seçim var. Bu yerel seçim çok önemli... Tüm ülke için geleceğimiz için aydınlık Türkiye için önemli. Yerel seçimlerde emekten yana olan belediye başkanları seçilmeli. Bu ülkenin karanlığına değil, halka emekçi halklara hizmet eden belediye başkanları öne çıkmalı. Biz emekten yana olan belediye başkanlarına zaten yol arkadaşlarımız diyoruz. Bugün burada da bir ek protokol yapıyoruz. Tunç Başkan da bizim emekten yana yol arkadaşımızdır. Bu vesileyle bugün burada emekten yana bir imza attığı için Sayın Tunç Soyer Başkanıma tekrar teşekkür ediyorum. Sağ olsun var olsun” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’ye örnek olsun

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de imzalanan protokolün tüm Türkiye’deki yerel yönetimlere örnek olması gerektiğinin belirterek şunları söyledi: “Neden bu kadar kıymet verdik bu ilave ek sözleşmeye? Bu aslında çok sembolik bir şey, hayatınızı çok değiştirmeyecek. Aslında burada tüm yerel yönetimlere İzmir’den ses veriyoruz. Bu ek sözleşmeleri yapın, emekçiler mağdur olmasınlar bir nefes alsınlar. Şunu çok iyi biliyoruz mesele sadece ekonomik değil hatta belki de ekonomik kavgadan çok önce başka bir şeyin mücadelesini vermek gerekiyor. O da adalet mücadelesi demokrasi mücadelesi. Mesela kur korumalı mevduat diye bir şey yapıyorsunuz, o milyonları olanları koruyor, zenginleri koruyor. Biz ne yapıyoruz biliyor musunuz? Biz kur korumalı mevduat hesabı değil emek korumalı hesap yapıyoruz. Aramızdaki fark; hakkın, hukukun üstünlüğü üzerine kurulu… Bugün çok karanlık çok zor bir dönemden geçiyor ülke. Bugün burada olan sizler tüm Türkiye için çok kıymetlisiniz. Emek ve örgütlü mücadelenin öncülüğünü yapıyorsunuz. O yüzden çok kıymetlisiniz. Hepinizin daha iyiye layık olduğunuzu biliyoruz. O günler gelecek. Çok daha iyisini yapacağız. Bunun bir anlamı daha var. Sizler güzel İzmir’in güzel insanlarına hizmet veriyorsunuz. İzmir’in güzel insanları sizin emeğinize muhtaç o yüzden yüzünüzün gülmesi ekonomik hakkınızı almanız çok kıymetli. Çünkü İzmirli buna layık. Siz de buna layıksınız. İzmirli de sizin emeğinize layık. O yüzden bu yürek size feda olsun kardeşlerim.”

Editör: Duygu Kaya