İzmir’in güneyinde yer alan Selçuk, Türkiye’nin tarihi açıdan en zengin ilçelerinden biridir. Antik Efes kenti, Artemis Tapınağı, Şirince köyü ve Meryem Ana Evi gibi kültürel varlıklarıyla dikkat çeken ilçe, geçmişten günümüze birçok uygarlığın izlerini taşımaktadır.

Antik Çağ’dan Osmanlı’ya uzanan zengin geçmiş

Selçuk’un bilinen en eski adı Ayasuluk’tur. İlçe, 1304 yılında Aydınoğulları Beyliği tarafından alınmış, 1426 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1914’te Selçuk adını alan ilçe, 1957 yılında İzmir’e bağlanarak ilçe statüsü kazanmıştır.

Efes Antik Kenti: UNESCO Dünya Mirası

İlçenin en önemli simgesi olan Efes Antik Kenti, MÖ 6. binyıla kadar uzanan tarihiyle öne çıkar. Efes, hem antik dönemde hem de Hristiyanlık tarihinde önemli bir merkez olmuştur. Antik kentin içinde Celcus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Büyük Tiyatro, Traian Çeşmesi ve Yamaç Evler gibi çok sayıda anıt yapı yer alır. Efes, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

Selçuk, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri

Efes Örenyeri her yıl yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İlçede ayrıca, yalnızca bölgeden çıkarılan eserleri sergileyen ve Avrupa’nın en önemli müzeleri arasında yer alan Selçuk Efes Müzesi bulunmaktadır. Müze, sergilerin yanı sıra konferans ve sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Meryem Ana Evi ve Artemis Tapınağı

Selçuk’ta bulunan Meryem Ana Evi, Hristiyanlar için kutsal kabul edilmekte ve her yıl binlerce hacı tarafından ziyaret edilmektedir. Antik dönemin tanrıçası Artemis’e adanan Artemis Tapınağı ise Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak kabul edilir.

İsa Bey Camii: Selçuklu mimarisinin nadide örneği

Selçuk’taki önemli yapılardan biri de 14. yüzyıla ait İsa Bey Camii’dir. Hem avlulu cami planı hem de Anadolu sütunlu cami örneği olarak özgünlüğünü koruyan yapı, Selçuklu sanatının önemli eserleri arasındadır.

İzmir'de 'eski sevgili' cinayeti: Evine gitti, penceden içeri ateş açtı İzmir'de 'eski sevgili' cinayeti: Evine gitti, penceden içeri ateş açtı

Önemli tarihî şahsiyetler Efes’te yetişti

Efes, yalnızca yapılarıyla değil, yetiştirdiği düşünür ve sanatçılarla da öne çıkmıştır. Filozof Herakleitos, şair Hipponaks, ressam Parrhasius, rüya tabircisi Artemidorus ve gramer bilgini Zinodotos, Efes kökenli önemli isimlerdir.

Bugünkü Selçuk

Toplam yüzölçümü 277 km² olan Selçuk ilçesi, 1 belde ve 9 köyden oluşmaktadır. İlçenin denize uzaklığı 8 kilometre, deniz seviyesinden yüksekliği ise 16 metredir. Tarıma elverişli toprakları ve kültürel varlıkları ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Efes Selçuk’a nasıl gidilir?

Özel araç ile İzmir merkezden, Isparta - İzmir Yolu/E87 üzerinden Kazımdirik konumunda Isparta - İzmir Yolu/İzmir Çevre Yolu/O-30/E87 hedefine gidin. Ardından Belevi konumunda İzmir-Aydın Otoyolu Belevi Bağlantısı hedefine gitmek için Isparta - İzmir Yolu/E87 rotasını izleyin. Isparta - İzmir Yolu/İzmir-Aydın Otoyolu/O-31/E87 üzerinden çıkış yapın. Sonra Selçuk konumunda arabayla Atatürk Cd./D550 hedefine gidin ve Efes Selçuk’a ulaşmış olacaksınız.

Bir diğer alternatif ise, Isparta - İzmir Yolu/E87 ve D550 üzerinden Hilal yönünde devam edin. Ardından Isparta - İzmir Yolu/E87 üzerinde ilerleyin. Selçuk konumunda arabayla Atatürk Cd./D550 hedefine gidin. Sonra St. Jean Cd. konumunda U dönüşü yapın ve Efes Selçuk hedefinize ulaşmış olacaksınız.

Toplu taşıma ile de ulaşım mevcuttur. İZBAN kullanarak en son durak olan Selçuk İstasyonu’nda inerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bir diğer ulaşım alternatifi ise ESHOT otobüsleri ilede ulaşım sağlayabilirsiniz. Efes Selçuk’a giden ESHOT otobüsleri:

  • 693 Zeytinköy – Selçuk
  • 694 Havuçlu – Selçuk
  • 743 Tire – Selçuk
  • 770 Selçuk – Torbalı Aktarma Merkezi

Muhabir: CEM TİBET DEMİREZER