İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) iştiraki İZENERJİ şirketinde çalışan işçiler, ikramiye ödemelerinin yapılmaması nedeniyle basın açıklaması yaptı. İZENERJİ’de örgütlü Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası 2 ve 9 No’lu Şube üyesi işçiler, DİSK Ege Bölge Temsilciliği binasında yaptıkları açıklamada İzBB yönetimine seslendi. Açıklamayı Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül okudu.

Sekteye uğradı

İZENERJİ işçilerinin ikramiye ödemelerinde daha önce de gecikmeler yaşandığını belirten Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, Bu yaşanan sorunun ortadan kaldırılması için gerekli görüşmeleri yapmış olmamıza rağmen sorunlar çözüme kavuşmamıştı. İşveren daha da ileri giderek şirketler arasında ayrımcılığa yol açmış olup bazı şirketlerin ödemelerini gününde yatırıp İZENERJİ emekçilerin ücretlerini ödememişti. Buna istinaden Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile yaptığımız görüşmede bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini belirtmemize rağmen sonuç çıkmamıştı. Bu adaletsizliğe karşı 17 Kasım 2023’te üyelerimizle birlikte tam gün iş bırakma ve işyeri temsilcilerimiz ile birlikte geceli, gündüzlü direniş verilmiştir. Bu mücadelenin sonucunda 21 Kasım 2023’te de işveren ile yapmış olduğumuz görüşme neticesinde avanslar, ikramiyeler ve diğer sorunların çözümleri için söz verilmiş olup eylem sonlandırılmıştır. Bu verilen mücadele sonucu tarihinde ilk kez hakkını aradığı için işçilerin bir günlük yevmiyesi kesilmiştir. Verilen sözler 12’nci ayın maaşıyla birlikte tutulmuş ancak geldiğimiz süreçte verilen sözler bu ay itibarıyla sekteye uğramıştır” diye konuştu.

Gününde ödensin

“İZENERJİ emekçileri olarak aldığımız ücretler enflasyondan kaynaklı her geçen gün erimektedir” ifadeleriyle açıklamalarını sürdüren Gül, şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer biz emekçilere vermiş olduğu sözü tutması gerekirken maalesef bu sözden uzak kalarak yaşamış olduğumuz zorlu koşullarda üyelerimizi mağdur etmiştir. Bizler hiçbir siyası kavganın bir parçası veya tarafı değiliz. Belediye başkanlığı adaylık sürecinde yaşanan sıkıntının sorumlusu biz emekçilere mâl edilmemelidir. Biz işçiler olarak emeğimizin karşılığını gününde ödenmesini talep ediyoruz.”

Amacımız kaos değil

Yaklaşan yerel seçimlere dikkat çeken Gül, amaçlarının bu süreçte kaos yaratmak olmadığı vurgulayarak şöyle konuştu:

“Ancak bizlere verilen sözler yerine getirilmediği taktirde kurullarımızda almış olduğumuz kararlarımızı uygulayacağımızı herkesin bilmesini isteriz. 15 Şubat Perşembe günü İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile tekrar yapacağımız görüşme sonucunda ikramiyemizin ödenmesi temennimizdir. Bizler süreci sonuna kadar uzlaşı ve görüşü ile sürdürmekten tarafız. Ancak bu ekonomik krizde İZENERJİ emekçilerinin mağdur edilmesinin karşılığını vereceğimizi tüm kamuoyunun bilgisine sunarız. Verilen sözler tutulsun! İşçilerin birliği sermayeyi yenecek! Yaşasın örgütlü mücadelemiz.”

Editör: Duygu Kaya