İran’dan Türkiye’ye doğal gaz akışının durması enerji gündemini hareketlendirdi.
Orta Doğu’da artan gerilim enerji piyasalarını doğrudan etkilemeye devam ediyor. İsrail’in İran’daki Güney Pars gaz sahasına düzenlediği saldırının ardından, İran’dan Türkiye’ye doğal gaz akışı kesildi.
Bloomberg’in haberine göre; 18 Mart’ta İsrail’in İran’daki Güney Pars gaz sahasına düzenlediği saldırıdan sonra İran’dan Türkiye’ye yönelik doğal gaz akışı kesildi.
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği verilerine göre, geçen yıl ihtiyacının yaklaşık yüzde 14’ünü İran’dan karşılanıyor.
AVRUPA'DA FİYATLAR YÜZDE 70 ARTTI
Saldırı sadece boru hatlarını değil, küresel piyasaları da sarstı. Tahran yönetiminin, dünya Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) arzının beşte birini sağlayan Katar’daki Ras Laffan tesisi dahil körfezdeki enerji noktalarına yönelik karşı saldırıları, Avrupa gaz vadeli kontratlarını son 3 yılın zirvesine taşıdı. Böylelikle fiyatlar savaş öncesi seviyelerin yüzde 70 üzerine çıktı.
STOKLAR NE KADAR DAYANACAK?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kasım ayında yaptığı açıklamada Türkiye’nin toplam depolama kapasitesinin 6,3 milyar metrekübe ulaştığını belirtmişti. Ancak rakamlar düşündürücü:
Günlük Tüketim: Geçen yıl Mart ayında Türkiye günde ortalama 230 milyon metreküp gaz tüketti.
Tedarik Durumu: Yetkililer Rusya ve Azerbaycan’dan akışın sürdüğünü ve stokların yeterli olduğunu savunsa da, yüzde 14’lük İran payının kesilmesi sistem üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.
Belirsizlik: Kesintinin ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.
BU KEZ KESİNTİNİN NEDENİ TEKNİK DEĞİL ASKERİ MÜDAHALE
Geçmiş yıllarda da İran kaynaklı teknik gerekçelerle gaz akışında kesintiler yaşanmıştı. Ancak bu kez yaşanan kesinti, jeopolitik risklerden kaynaklanıyor.
Ayrıca bu kez durum teknik değil, doğrudan askeri bir müdahale. Güney Pars sahasının hem İran’ın iç elektrik üretimi hem de ihracatı için hayati önemde olması, onarım sürecinin uzayabileceği sinyalini veriyor.



